Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Για τον Άνω Σταυρό, έναν γραφικό οικισμό αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του καταπράσινου Στρατωνικού όρους στο νομό Θεσσαλονίκης, αναφερθήκαμε σε άλλη ανάρτηση πρόσφατα.
 
Αξίζει τον κόπο να τον επισκεφθείτε καθώς είναι όμορφος οικισμός με παραδοσιακά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές και προσφέρει εξαιρετική θέα στον Στρυμονικό κόλπο. Μαζί με τον Κάτω Σταυρό αποτελούν τον ενιαίο Σταυρό, έναν μεγάλο παραθαλάσσιο οικισμό που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει περίοδο έντονης τουριστικής ανάπτυξης.
Ένα από αυτά που πρέπει να επισκεφτείτε τον Άνω Σταυρό είναι το λαογραφικό του μουσείο. Στεγάζεται στο παλαιό σχολείο του Άνω Σταυρού που ανακαινίσθηκε πλήρως. Το μουσείο που λειτουργεί με ευθύνη του τοπικού Δήμου, εγκαινιάστηκε πριν από δυο χρόνια.
Ιστορικά ο Σταυρός αναφέρετε για πρώτη φορά σε οθωμανικά έγγραφα τον 17ο αιώνα. Κομβικό σημείο στην ιστορία του χωριού ήταν όταν το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία οι περισσότεροι από το Κατιρλί της Βιθυνίας.
Εγκαταστάθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή σε κτήματα που απαλλοτρίωσε η τότε κυβέρνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των ντόπιων που ζούσαν στον Άνω Σταυρό και των προσφύγων που δημιούργησαν τον Κάτω Σταυρό. Σήμερα είναι ένας ενιαίος οικισμός περίπου εφτά χιλιάδων κατοίκων που αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί έδρα του Δήμου Βόλβης.
Όλα αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε αν επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο. Βλέποντας τα εκθέματα που προσέφεραν οι κάτοικοι αλλά και με την βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων θα μάθετε για την καθημερινότητα, την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των κατοίκων του Σταυρού, στο διάβα του χρόνου αλλά και την πλούσια ιστορία της ευρύτερης περιοχής από την αρχαιότητα.
 
Info…
Ευχαριστούμε την Πρόεδρο της κοινότητας του Άνω Σταυρού Φανή Μαργαρίτη για την εξαιρετική ξενάγηση και φιλοξενία στο Λαογραφικό Μουσείο.
Στον Σταυρό πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το δραστήριο τμήμα τουρισμού του Δήμου Βόλβης, προκειμένου να προβληθεί τουριστικά η ευρύτερη περιοχή. Για λογαριασμό του Δήμου Βόλβης το οργάνωσε η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments