Κείμενο – φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Γαϊτανάκη

Σε απόσταση μόλις μιας ώρας από την πόλη της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς Κατερίνη, στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται η Αρχαία Πύδνα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά ελάχιστα προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Αρχαία Πύδνα αναδείχθηκε ως ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο και λιμάνι της εποχής. Είναι χτισμένη σε προνομιακή θέση, σε ένα ύψωμα δίπλα στη θάλασσα και προσφέρει απεριόριστη θέα σε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο και στις Αλυκές Κίτρους.
Είναι γνωστή για τη μεγάλη Μάχη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους Ρωμαίους και στους Μακεδόνες το 168 π.χ. που σήμανε και την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Επίσης, στην Πύδνα θανατώθηκε πιθανόν δια λιθοβολισμού η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με εντολή του Κάσσανδρου. Τέλος από την Πύδνα πέρασε ο Απόστολος Παύλος, αναχωρώντας για την Κόρινθο.
Η επίσκεψη και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιείται μόνο τις καθημερινές και η είσοδος είναι ελεύθερη. Παρόλο που ήταν Κυριακή, επικοινωνήσαμε μέσω ιστοσελίδας με τον υπεύθυνο του χώρου, ο οποίος άφησε πρόθυμα την Κυριακάτικη βόλτα του για να μας συνοδεύσει και να μας ξεναγήσει. Μάλιστα μας προέτρεψε να επισκεφτούμε και άλλους δύο αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Το Επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές Κίτρους και τους Μακεδονικούς Τάφους στον Κορινό, Πιερίας.
Κατά την έξοδό μας και μάλιστα την ώρα που ο υπεύθυνος κλείδωνε την καγκελόπορτα, κατάφτασαν κι άλλοι επισκέπτες οι οποίοι ζήτησαν με ευγένεια να τους επιτραπεί η είσοδος. Ο υπεύθυνος του χώρου άνοιξε την πόρτα πρόθυμα και συνόδευσε τους επισκέπτες χαμογελώντας κάτω από τη μάσκα του. Η αγάπη για τον τόπο του και το φιλότιμό του υπερίσχυσαν. Μάλλον η Κυριακάτικη βόλτα έπρεπε να περιμένει.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments