Από τότε που ιδρύθηκε το 1997, η μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία του κόσμου, η Star Alliance, που σήμερα αριθμεί 27 αεροπορικές εταιρείες, έχασε κάποια μέλη της, κυρίως λόγω λουκέτου ή συγχώνευσης.
Ωστόσο στο τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μια ηχηρή αποχώρηση καθώς θα χάσει ένα από τα πέντε ιδρυτικά της μέλη, την SAS.
Η αεροπορική εταιρεία της Σκανδιναβίας θα μετακομίσει σε άλλη αεροπορική συμμαχία και πιο συγκεκριμένα στην SkyTeam.
Ο λόγος είναι οι Air France-KLM που πρωτοστατούν στην SkyΤeam και θέλουν την SAS μαζί τους. Ο γαλλο-ολανδικός όμιλος ήταν ανάμεσα σ΄ αυτούς που έδωσαν αρκετά χρήματα για να σώσουν την SAS από τη χρεωκοπία. Κατέχουν πλέον το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της SAS. Μία από τις προϋποθέσεις ήταν να ενταχθεί στην SkyΤeam. Πρόσφατα ο Ολλανδός διευθύνων σύμβουλος της SAS Anko van der Werff,  χαρακτήρισε την Star Alliance εγωκεντρική.

Για την Star Alliance που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, την διευθύνει ένας Έλληνας, ο Θεόδωρος Παναγιωτούλιας και ένα από τα μέλη της είναι η Aegean, η αποχώρηση της SAS αποτελεί έναν σοβαρό κλυδωνισμό. Μένει χωρίς σύμμαχο και πτήσεις στην περιοχή της Σκανδιναβίας. Το κενό πτήσεων στην περιοχή αναμένεται προς το παρόν να καλύψουν η Lufthansa και η πολωνική LOT.
Και τι θα γίνει με αυτούς που έχουν κάρτα μιλίων της SAS;  Θα μπορούν να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα μίλια τους με πτήσεις του δικτύου της Star Alliance μέχρι αυτά να εξαντληθούν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments