Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το ελληνικό νεκροταφείο του Καΐρου, βρίσκεται στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο παλιό κομμάτι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αυτό που αποκαλείται ως κοπτικό Κάιρο. Μέσα στο νεκροταφείο βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Παναγίας έξω από την οποία κυματίζουν δυο ελληνικές σημαίες.
Αυτό που κάνει την εκκλησία πολύ ιδιαίτερη είναι ότι σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, κάτω από αυτήν βρίσκεται η κρύπτη όπου κρύφτηκε ο Ιωσήφ με τη Μαρία και τον νεογέννητο Ιησού, για να γλιτώσουν το Θείο Βρέφος από τη σφαγή των νηπίων που είχε διατάξει ο Ηρώδης. Εκεί βρίσκεται και το πηγάδι της Παναγίας, περιτριγυρισμένο από πολλές εικόνες της Αγίας Οικογένειας και άλλα φυλαχτά.
Η εκκλησία της Παναγίας και η μικρή στενή κρύπτη, δέχονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι όπως διαπιστώσαμε και εμείς κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας.
Η κρυπτή της Παναγίας αποτελεί μέρος της επίσκεψης στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με τον ομώνυμο ναό και τον χώρο όπου φυλακίστηκε, βασανίστηκε και θανατώθηκε ο Άγιος Γεώργιος.
Αυτό το ελληνορθόδοξο συγκρότημα κάνει το Κάιρο και προορισμό θρησκευτικού τουρισμού που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς.

Info…
Στο Κάιρο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Diontours N.G. /Red Elephant που ειδικεύεται στις εκδρομές στην Αίγυπτο.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Aegean που συνδέει την Αθήνα με το Κάιρο καθημερινά.

 


 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments