Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η ολοκλήρωση της αναστήλωσης του Ανακτόρου που έχτισε ο Φίλιππος Β’ στο διοικητικό κέντρο της Αρχαίας Μακεδονίας, τις Αιγές, περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Βεργίνα, αύξησε θεαματικά την επισκεψιμότητα στην περιοχή.
Όλοι θέλουν να δουν το ανάκτορο που ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής Wolfram Hoepfner, αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας», κυρίως λόγω των κατασκευαστικών του χαρακτηριστικών. Να περπατήσουν ανάμεσα στις αναστηλωμένες κολώνες του, να μάθουν την ιστορία τους, να φανταστούν την εποχή τους.
Για όσους είχαν επισκεφτεί το χώρο πριν την αναστήλωση του, θα νιώσουν λίγο παραπάνω δέος. Οι κάποτε διάσπαρτες πέτρες και ερείπια, που κάτι ήθελαν να πουν, μπήκαν σε μια σειρά και σήμερα βλέπουμε αυτό που παραπέμπει ξανά στην αρχική εικόνα του ανακτόρου.
Το ανάκτορο, χτισμένο στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄, θεωρείται το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας. Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ. ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος, λίγη ώρα αφού δολοφονήθηκε ο πατέρας του στο παρακείμενο αρχαίο θέατρο.
Το ανάκτορο των Αιγών, θεωρείται πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.
Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και λιθολογήθηκε. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης έβλεπε μόνο ερείπια.

Info…
Η είσοδος στο αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου είναι δωρεάν.
Το ανάκτορο είναι μόνο ένα από αυτά τα σπουδαία που μπορεί να δει ο επισκέπτης στην περιοχή και σχετίζονται με την Αρχαία Μακεδονία. Ο εντυπωσιακός τάφος του Φιλίππου, το νέο πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, η νεκρόπολη με την βασιλική συστάδα των Τημενιδών, το αρχαίο θέατρο, δημιουργούν μια περιοχή απίστευτου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετές ώρες για να τα δείτε όλα.
Για να φτάσετε από τον τάφο του Φιλίππου στο ανάκτορο, θα πρέπει να περπατήσετε ένα ανηφορικό χιλιόμετρο. Δυστυχώς αυτό αποτρέπει πολλούς που επισκέπτονται τον τάφο του Φιλίππου να επισκεφτούν και το ανάκτορο..
Στο Ανάκτορο των Αιγών πήγαμε στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments