Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Οι ντόπιοι την αποκαλούν Μονεμβάσια ωστόσο στις πινακίδες κυκλοφορίας αναφέρεται ως Μονεμβασιά ενώ αποκαλείται επίσης και Μονεμβασία ή Μονεμβαζία ή Μονοβάσια. Όπως και να έχει είναι πλέον ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα τουριστικά μέρη της Ελλάδας.
Πρόκειται για μεσαιωνική κατροπολιτεία, για πολλά χρόνια ξεχασμένη απ’ όλους, που ήρθε στο τουριστικό προσκήνιο την δεκαετία του ογδόντα.
Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Λακωνίας, αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στην ομώνυμη βράχο – νησίδα που κάποιοι αποκάλεσαν ως το Γιβραλτάρ της Ανατολής.
Η ιστορία της Μονεμβασιάς ξεκινά από τον 6μχ αιώνα. Από τότε άλλαξε πολλές φορές κατακτητές και οι σελίδες της ιστορίας της είναι πολλές και συναρπαστικές. Ο 20ος αιώνας την βρίσκει σε φάση παρακμής με τον πληθυσμό της να μειώνεται συνεχώς και τα σπίτια της να εγκαταλείπονται και να ερημώνουν.
Στη δεκαετία του ογδόντα είχε ελάχιστους, ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους, κατοίκους και τα περισσότερα κτίσματα ήταν μισογκρεμισμένα. Ωστόσο την ανέστησε ο τουρισμός όταν ομάδες φοιτητών από την Ευρώπη στα πλαίσια εργασιών, την επισκέφτηκαν και έμεναν εκεί κατά διαστήματα. Σιγά σιγά έγινε γνωστή και ξεκίνησαν οι αναπαλαιώσεις των σπιτιών από επιφανείς Έλληνες και ξένους. Σήμερα ελάχιστα κτίσματα του μεσαιωνικού οικισμού δεν έχουν αναστηλωθεί, ενώ όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, οι αντικειμενικές αξίες στην Μονεμβασιά είναι ίδιες με αυτές της Μυκόνου. Οι αξίες των κτισμάτων, ακόμη και αυτών που είναι χαλάσματα, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο το ένα.
Τα μισά και περισσότερα κτίσματα έχουν πλέον τουριστική χρήση (καταλύματα, εστιατόρια, καφέ, εμπορικά καταστήματα κλπ) Από τα υπόλοιπα λίγα ανήκουν σε ντόπιους, καθώς τα περισσότερα αγοράστηκαν και αναπαλαιώθηκαν από Έλληνες και ξένους με υψηλά βαλάντια.
Η Μονεμβασιά χωρίζεται στην Επάνω και την Κάτω πόλη. Η Άνω πόλη που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου, δεν κατοικείται ωστόσο φιλοξενεί σημαντικά μνημεία με σπουδαιότερο την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης ενώ δεν υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες.
Η Κάτω Πόλη βρίσκεται κάτω από το νότιο τείχος της Επάνω Πόλης. Είναι περιτειχισμένη από τρεις πλευρές, ανατολή, νότο και δύση. Περνώντας την κεντρική πύλη βρίσκεται στη Μέση Οδός όπως ονομάστηκε την βυζαντινή περίοδο. Είναι ο κεντρικός δρόμος της καστροπολιτείας που οδηγεί από την είσοδο στην πλατεία του Ελκόμενου Χριστού, με την ομώνυμη εκκλησιά αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα πρώην τζαμί.
Από εκεί ξεκινά και το ανηφορικό κουραστικό καλντερίμι που οδηγεί στην Επάνω Πόλη. Αυτή την εποχή γίνονται διαδικασίες για την κατασκευή τελεφερίκ που από την είσοδο της Κάτω Πόλης θα οδηγεί ξεκούραστα στην Επάνω Πόλη.
Εκτός από την κεντρική οδό της Κάτω Πόλης, ένα δίκτυο ακανόνιστων καλντεριμιών σε προκαλεί να το περπατήσεις και να ανακαλύψεις αυτή τη μοναδική καστροπολιτεία. Περπατώντας στα καλντερίμια νιώθεις πως γίνεσαι μέρος μιας άλλης εποχής. Στρίβοντας σε κάθε γωνιά σε περιμένει μια έκπληξη από αυτά που συναντάς (ερείπια βυζαντινών εκκλησιών, αναπαλαιωμένα κτίσματα, οχυρώσεις κλπ) και προπάντων εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο.
Όπως προαναφέραμε, η Μονεμβασιά είναι χτισμένη πάνω στην ομώνυμη βραχο-νησίδα η οποία συνδέεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης και μια γέφυρα. Εκεί βρίσκεται ο οικισμός Γέφυρα, δηλαδή η νέα Μονεμβασιά στην οποία υπάρχει λεωφορείο του ΚΤΕΛ που με τακτικά δρομολόγια φτάνει μέχρι την κύρια πύλη εισόδου της Μονεμβασιάς.
Μέσα στην καστρούπολη υπάρχουν τα πάντα για διαμονή, φαγητό, καφέ, αγορά. Η βασική τουριστική περίοδος είναι από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ωστόσο έχει σημαντική επισκεψιμότητα σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο και γιορτές, ενώ το Πάσχα γίνεται το αδιαχώρητο με την περιφορά του Επιταφίου μέσα στα καλντερίμια και την Ανάσταση στην κεντρική πλατεία.
Ολόκληρη η Μονεμβασιά είναι ένα αξιοθέατο, αλλά ανάμεσα στα πιο σημαντικά που θα συναντήσεις μέσα στην καστρούπολη είναι το σπίτι που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Γιάννης Ρίτσος και στο οποίο είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση. https://omorfataxidia.gr/travel/sto-spiti-toy-gianni-ritsoy-sti-monemvasia-triantadyo-chronia-simera-apo-to-thanato-toy-deite-fotografies/?fbclid=IwAR10C-Ur1NBZUvv7xLP7luHyaZPUQw8p7EOaY3kTdUS0LEv4SJ5Jb_CgMN4

Info…
Στη Μονεμβασιά πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Tourism Media & Events

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments