Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης στη χώρα μας και εκτός από την πολιτιστική του προσφορά, εμπλουτίζει θεαματικά και το τουριστικό προϊόν του νησιού, καθώς δίνει την ευκαιρία στους τουρίστες να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να γνωρίσουν και μια άλλη πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας.
Αναφερόμαστε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, στην πόλη της Ρόδου, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του.
Η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ωστόσο εγκαινιάστηκε το 1964 ως Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου. Σήμερα στεγάζεται σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια καθώς μεγαλώνει συνεχώς και επεκτείνεται.
Ξεκίνησε στο ιστορικό κτήριο της Πλατείας Σύμης στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το 2000, το Μουσείο απέκτησε ένα δεύτερο εκθεσιακό χώρο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτήριο του Παλαιού Συσσιτίου, στην οδό Σωκράτους.
Το 2002, εγκαινιάζεται το «Νεστορίδειον Μέλαθρον» ένα πολυώροφο οικοδόμημα, δωρεά των Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδη, στο οποίο μεταφέρθηκε μέρος των μονίμων εκθέσεων και τα εργαστήρια του Μουσείου. Το νέο κτήριο βρίσκεται στη Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, γνωστή και ως η «Πλατεία με τις 100 Χουρμαδιές» στη νέα πόλη της Ρόδου.
Το 2010, εγκαινιάζεται η Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, του οποίου η ανέγερση έγινε με δωρεά της Πάολας Νεστορίδου σε διπλανό οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου.
Στους χώρους του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης φιλοξενούνται πλούσιες συλλογές με πάνω από 1900 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης περισσότερων από 150 Ελλήνων καλλιτεχνών, εκ των μεγαλύτερων στη νεότερη ιστορία της χώρας μας.
Τους χώρους του Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες άτομα, κυρίως φιλότεχνοι ξένοι και Έλληνες τουρίστες, για να δουν τα έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, είτε αυτών που φιλοξενούνται στις μόνιμες συλλογές του είτε στις περιοδικές εκθέσεις. Τον Σεπτέμβριο που το επισκεφτήκαμε είδαμε στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου την περιοδική έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο «Τα έργα ηχούν σαν μουσική».
Όταν κάποτε πάτε στην Ρόδο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε έστω και ένα από τα κτίρια του.

Info…
Οι φωτογραφίες είναι από το δυο νεότερα κτίρια του Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου το Νεστορίδειο Μέλαθρο και τη νέα πτέρυγά του.
Στη Ρόδο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Choice Travel που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο προορισμό, σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης και την Aegean Airlines

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments