Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου
Ο ήλιος ανατέλλει πίσω από τα Ιμαλάια και το πρώτο φως της ημέρας συναντά την πολύβουη Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ. Ανάμεσα στον θόρυβο, την κίνηση, τον συνωστισμό, τα χρώματα και τις μυρωδιές υπάρχει η πλατεία Ντούρμπαρ. Βρίσκεται μπροστά από το παλιό βασιλικό παλάτι του πρώην Βασιλείου του Κατμαντού και είναι μία από τις τρεις πλατείες Ντούρμπαρ (βασιλικό παλάτι) στην κοιλάδα του Κατμαντού στο Νεπάλ, οι οποίες είναι όλες Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO .
Ακριβώς απέναντι από το πρώην βασιλικό παλάτι υπάρχει το Kumari Bahal ή Kumari Chok, ένας ιερός ναός – σπίτι για την Κουμάρι. Η Κουμάρι είναι ένα μικρό κορίτσι που λατρεύεται ως θεότητα. Το όνομα κουμάρι σημαίνει πριγκίπισσα. Συνήθως είναι από 3 ετών έως και την έναρξη της εφηβείας της.
Την λατρεύουν ως ζωντανή θεότητα οι ινδουιστές αλλά και οι βουδιστές στο Νεπάλ, μια λατρευτική παράδοσή που αριθμεί πάνω από 300 χρόνια. Υπάρχουν 12 Κουμάρι στο Νεπάλ αλλά μία μένει στο βασιλικό παλάτι και λατρεύεται.
Το κορίτσι αυτό, δεν επιτρέπεται να ακουμπήσει τα πόδια της στο έδαφος ή να κλάψει. Μένει στο παλάτι και έχει ανθρώπους γύρω της που την φροντίζουν καθώς η οικογένεια της την συναντά μόνο μία φορά τη βδομάδα. Ο ρόλος της είναι να δίνει ευλογία στον κόσμο που πηγαίνει να την δει και να συμμετέχει σε διάφορα θρησκευτικά τελετουργικά λίγες φορές τον χρόνο εκτός παλατιού.
Για να βγει εκτός παλατιού ή να δει κόσμο πρέπει να φορέσει τα συγκεκριμένα κόκκινα ρούχα, τα δεκάδες κοσμήματα και να την βάψουν. Όταν βγαίνει έξω, πάντα κάποιος την κρατάει ή είναι σε έναν θρόνο που τον σηκώνουν στα χέρια. Ο κόσμος ζητά την ευλογία της και κάνει τις προσφορές του, από λουλούδια μέχρι και χρήματα.
Πιστεύεται ότι η Κουμάρι κατέχει την ευλογία για την ειρήνη και την ευημερία του Νεπάλ ενώ αντιπροσωπεύει το ζωντανό σύμβολο Ντέβι, η ινδουιστική έννοια της θηλυκής πνευματικής ενέργειας.
Το Κουμάρι Τσοκ που μένει, χτίστηκε το 1757 σε ρυθμό βουδιστικού βιχάρα (μοναστήρι). Οι τυχεροί επισκέπτες μπορούν να δουν την Κουμάρι να βγαίνει στο παράθυρο 9-11πμ αλλά δεν επιτρέπεται να την φωτογραφίσουν. Στον μεγάλο σεισμό του 2015 ενώ υπήρξαν εκτεταμένες ζημίες στα κτίρια γύρω από την πλατεία, το συγκεκριμένο διασώθηκε με ελάχιστες φθορές.
Η πλατεία Ντούρμπαρ αποτελεί μνημείο και στην είσοδο πληρώνεις εισιτήριο.
Info…
Το Νεπάλ επισκεφθήκαμε τον προηγούμενο μήνα. Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις από την Ελλάδα, είναι με την αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Turkish συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την πρωτεύουσα Κατμαντού τέσσερις φορές την εβδομάδα.