Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Έχει και η Σόφια τη δική της Ροτόντα, σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ναό του Αγίου Γεωργίου, το παλαιότερο καλοδιατηρημένο κτίσμα στη Βουλγαρική πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα κυλινδρικό θολωτό κτίριο, ύψους 14 μέτρων και πλάτους περίπου 9,50 μέτρων.
Η ιστορία του ξεκινά στις αρχές του 4ου μχ αιώνα, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Οι επιστήμονες δεν κατέληξαν ακόμη για πιο λόγο κατασκευάστηκε αρχικά το συγκεκριμένο κτίσμα. Το σίγουρο είναι πως 50 χρόνια μετά την κατασκευή του έγινε βαπτιστήριο και αργότερα, επί της εποχής του Ιουστινιανού, μετατράπηκε σε εκκλησία. Στην οθωμανική περίοδο έγινε τζαμί και ξανά εκκλησία μετά την απελευθέρωση.
Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα της Σόφιας που κάθε μέρα προσελκύει δεκάδες επισκέπτες. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο αίθριο ενός μεγάλου κτιρίου που το μισό είναι το Προεδρικό Μέγαρο της χώρας και το άλλο μισό το ελληνικών συμφερόντων ξενοδοχείο Sofia Hotel Balkan. Δίπλα από την Ροτόντα βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου της Σερδικής, όπως ονομάζονταν τότε η αρχαία πόλη.

Info…
Στη Σόφια πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Mentor Travel Specialists Mentor που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με οδικές εκδρομές καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments