Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκιδης Αρχιτέκτων μηχανικός

Στις τελευταίες εβδομάδες ανέβηκαν στα Omorfa Taxidia αρκετά άρθρα γύρω από την πόλη του Φράιμπουργκ και τους αμπελώνες της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Το χαρακτηριστικό όμως που διακρίνει και κοσμεί την περιοχή αυτή είναι μια συγκριτικά χαμηλή συνεχόμενη Οροσειρά μήκους 160 χλμ, με πλάτος 60 χλμ, πάνω στην οποία απλώνονται δάση από σκουροπράσινα έλατα. Σε αυτά οφείλει το όνομα της η περιοχή, Μέλανας Δρυμός (σκοτεινό δασος).
Τους πρόποδες της οροσειράς νοτιοδυτικά δροσίζουν τα νερά του Ρήνου ποταμού και από τις ανατολικές της πλευρές αναβλύζουν οι πηγές του Δούναβη. Πάνω στις βουνοπλαγιές της ξεκουράζονται 320 χωριά και πόλεις εκ των οποίων η μεγαλύτερη είναι το Φράιμπουργκ. Περιβόητη για τα ιαματικά της λουτρά και το διάσημο Καζίνο είναι το Baden-Baden. Η υψηλότερη κορυφή, το Feldberg, μετράει 1493 μέτρα.
Για τους λάτρεις της φύσης ο Μέλανας Δρυμός είναι ένα τεράστιο σεντούκι γεμάτο θησαυρούς που περιμένει από τους επισκέπτες του να τους ανακαλύψουν. Βάλτοι, δάση, φαράγγια, ρυάκια, καταρράκτες, μονοπάτια, ηλιόλουστοι αμπελώνες, καρποφόροι οπωρώνες, πολιτισμό με ιστορικά μνημεία. Ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών, ειδικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ποδηλασίας, των χειμερινών σπορ. Περιοχές με ιαματικά λουτρά, με καλά φαγητά και εύγευστα τοπικά κρασιά.

Ξεχωριστές λιχουδιές που έχουν την πατρίδα τους στον τόπο του Μέλανα Δρυμού και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμαστούν είναι:
Η Τούρτα με τα κεράσια (Schwarzwälder Torte), ρακή και λικέρ από κεράσια, πολυάριθμα οινοποιία προσφέρουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες των κρασιών της περιοχής, συνοδευόμενα με σαλάτες από σαλάμια, κρεμμυδόπιτες και ειδικά από το περίφημο ζαμπόν της περιοχής. Πρόκειται για ένα ωμό αλλαντικό χοιρομέρι χωρίς κόκκαλο το οποίο παίρνει το ιδιαίτερο άρωμα του από την ξέχωρη ωρίμανση και το ελαφρό κάπνισμα από έλατα και ξύλα ερυθρελάτης από τα δάση της περιοχής. Αυτή η παραδοσιακή λιχουδιά παράγεται μόνο σε αυτή την γεωγραφική περιοχή και ο τίτλος της βρίσκεται υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δάγκωμα σε μια λεπτή φέτα ζαμπόν του Μέλανα Δρυμού είναι μια καθαρή, εξαιρετική και μοναδική απόλαυση. Αυτό το οποίο το ξεχωρίζει είναι η χαμηλή περιεκτικότητα του σε αλάτι, σε λιπαρά και η πλούσια περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες και βιταμίνες ιδιαίτερα της ομάδας Β.
Το ιερό αντικείμενο όμως, το εφεύρημα της περιοχής για το οποίο επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται για να θαυμάσουν ή και να να το αποκτήσουν είναι τα περίφημα ωρολόγια των κούκων. Κατά την παράδοση, ο δευτερότοκος γιός της οικογένειας Ketterer δεν κληρονόμησε από τους γονείς του αγροκτήματα. Για να θρέψει την οικογένειά του, με εννέα παιδιά, αναγκάστηκε να αναζητήσει μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Τον 18ο αιώνα το εμπόριο ωρολογιών άνθιζε στην κεντρική Ευρώπη, το ξύλο σαν πρώτη ύλη ήταν διαθέσιμο στα δάση και οι μακροπρόθεσμοι σκληροί χειμώνες έδιναν αρκετό καιρό για να πελεκίζει τις φιγούρες. Έτσι ο Franz από το Schönwald λέγεται ότι έφτιαξε το περίφημο ωρολόγι του κούκου. Πρόκειται για ένα εκκρεμές με δύο αντίβαρα σε σχήμα κουκουνάρας να κρέμονται κάτω από ένα ξύλινο σπιτάκι, στην κορυφή του οποίου, πίσω από μια πόρτα κάθε γεμάτη ώρα βγαίνει ένας κούκος ο οποίος φωνητικά ανακοινώνει την ώρα. Μια πραγματική χειροτεχνία με εντελώς κομψά σχέδια. Στα μέσα του 19ου αιώνα τα ωρολόγια των κούκων είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία πωλήσεων.
Πολιτιστικές προσφορές σε παλάτια, κάστρα, ενδιαφέροντα μουσεία και μοναστήρια συμπληρώνουν την ποικιλομορφία και την μοναδικότητα της περιοχής, η οποία αξίζει μια επίσκεψη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments