Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μια από τις σημαντικότερες τουριστικές ατραξιόν αυτής της απίθανης πόλης που λέγεται Βέροια, είναι η παραδοσιακή συνοικία Κυριώτισσα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε όταν βρεθείτε στην Βέροια με τα τόσα μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους.
Η Κυριώτισσα, που αναπαλαιώθηκε τη δεκαετία του ογδόντα, αποτελείται από δεκάδες παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, δημιουργήματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα, πολλά από αυτά κατοικούνται ακόμη και άλλα έχουν μετατραπεί σε χώρους πολιτισμού ή αναψυχής, όπως ταβέρνες, καφέ, ακόμη και νυχτερινά κλαμπ. Όλα αυτά δίνουν μια ιδιαίτερη ζωντάνια στην περιοχή που γεμίζει από κόσμο.
Περιδιαβαίνοντας την παλιά συνοικία, θα συναντήσετε στο διάβα σας μερικές από τις πενήντα περίπου βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν στην Βέροια, ενώ το Βυζαντινό μουσείο της πόλης, στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτίριο του 20ου αιώνα, παλιός μύλος, που μετατράπηκε σε μουσείο.
Ένα οικοδόμημα ιδιαιτέρα μεγάλης ιστορικής αξίας, μοναδικό στο είδος του, είναι το δίδυμο οθωμανικό λουτρό. Χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα, και είναι γνωστό ως «Τουζτσί χαμάμ». Λειτουργούσαν ως τα μισά του περασμένου αιώνα σαν δημόσια, αφού τα σπίτια δεν διέθεταν λουτρό. Αυτή την εποχή το δίδυμο λουτρό βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης. Αυτό που το καθιστά μοναδικό δεν είναι μόνο το γεγονός πως ήταν δίδυμο, δηλαδή για άνδρες και γυναίκες, αλλά και οι σπάνιες τοιχογραφίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του (αποικωνίζουν σκηνές κυνηγιού), σημείο αναφοράς για τη μελέτη της ισλαμικής τέχνης.
Αυτά και άλλα πολλά θα δείτε στους δαιδαλώδης δρόμους και καλντερίμια της Κυριώτισσας, την παλιά χριστιανική συνοικία της πόλης, που μαρτυρούν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Βέροιας.

Info…
Ευχαριστούμε το τμήμα τουρισμού του Δήμου Βέροιας για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments