Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Η Νορβηγία, η σκανδιναβική χώρα με την παρθένα φύση και την άγρια ομορφιά, έχει μεταξύ άλλων ως τουριστικό αξιοθέατο τα φιόρδ της, αυτά τα στενά κομμάτια θάλασσας που εισέρχονται στη στεριά ανάμεσα σε απότομα βουνά, γραφικά χωριά και καταπράσινα τοπία.
Ένα από τα πιο δημοφιλή φιόρδ είναι το Geiranger, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο τη Νορβηγίας. Έχει μήκος 15 χιλιομέτρων και αποτελεί διακλάδωση άλλων φιόρδ. Από το 2005, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ένα μικρό χωριό, το Geiranger, βρίσκεται στο τέλος του φιόρδ, εκεί όπου εκβάλει ο ποταμός Geirangelva.
Ο τουρισμός αποτελεί το κύριο εισόδημα της περιοχής και αυτό γιατί περίπου 200 κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται το φιόρδ και το ομώνυμο χωριό κάθε τουριστική περίοδο, δηλαδή από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από το 2026 μόνο πλοία μηδενικών ρύπων θα εισέρχονται και θα πλέουν στο φιόρδ.
Τοπία που δεν τα χορταίνεις είναι αυτά που βλέπουν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που πλέουν κατά μήκος του συγκεκριμένου φιόρδ. Εκείνο όμως που καθηλώνει είναι οι εντυπωσιακοί καταρράκτες που χύνονται στο φιόρδ από τα γύρω χιονισμένα βουνά. Ανάμεσα τους οι διάσημοι Seven Sisters Falls.
Όπως προαναφέραμε, το Geiranger είναι το μικρό τουριστικό χωριό εκεί που τελειώνει το φιόρδ. Αν και μικρό χωριό, έχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να ελλιμενίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πάνω από 200 κρουαζιερόπλοια που φέρνουν στην περιοχή πάνω από 300 χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο Είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων στη Νορβηγία, και εντυπωσιάζουν οι πλωτές πτυσσόμενες προβλήτες του, για την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια. Επίσης στο Geiranger υπάρχουν πέντε ξενοδοχεία και πάνω από δέκα κάμπινγκ.
Θα φανεί περίεργο αλλά αυτό το γραφικό ήσυχο χωριό κινδυνεύει από τσουνάμι. Και αυτό γιατί το φιόρδ διαβρώνει το κοντινό βουνό με αποτέλεσμα να απειλούνται κατολισθήσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι που θα φτάσει στο χωριό σε δέκα λεπτά. Για αυτόν τον λόγο, έχουν εγκατασταθεί σειρήνες για να προειδοποιούν τους κατοίκους όταν προκύπτουν κατολισθήσεις.

Info…

Στη Νορβηγία και το συγκεκριμένο φιόρδ πήγαμε το καλοκαίρι του 2019.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments