Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνήθως όταν ακούμε για την Μοναστική κουζίνα το μυαλό μας πάει στο Άγιο Όρος, ωστόσο υπάρχουν και αλλού μοναστήρια που έχουν να δείξουν πολλά σ΄αυτό το αυθεντικό κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας.
Στην τουριστική έκθεση Philoxenia που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική εκδήλωση που αφορά στην Μοναστική κουζίνα. Είχε τίτλο «Μοναστηριακή κοινότητα Πιερίας και Μοναστική Κουζίνα» και τη διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης, Πλαταμώνος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ).
Σ΄αυτήν οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου, Αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Νάκα και άλλους μοναχούς, να μαγειρεύουν δυο από τα κλασικά φαγητά της Μονής, ψαροκεφτέδες και κριθαράκι με τόνο.
Ο πατέρας Βασίλειος εξήγησε από μικροφώνου τον τρόπο που παρασκευάζονται τα συγκεκριμένα πιάτα και αναφέρθηκε στα μυστικά της μοναστικής κουζίνας που είναι η απλότητα και η προσήλωση στην παράδοση της ελληνικής μαγειρικής.
Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτά που παρασκευάστηκαν μπροστά στα μάτια τους με την συνοδεία εκλεκτού κρασιού από οινοποιεία της Πιερίας αλλά και παραδοσιακές πίτες από εργαστήρια της περιοχής.
Η αντιπεριφερειάρχης της Πιερίας Σοφία Μαυρίδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ενημέρωσε για τα τουριστικά πλεονεκτήματα της Πιερίας, ενός προικισμένου προορισμού τεσσάρων εποχών το ίδιο και η Ευαγγελία Ξυπτερά, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
Ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη φετινή Philoxenia, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments