Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η αυριανή μέρα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου του Αγίου Ανδρέα, θα βρει την Πάτρα όχι όπως όλες τις άλλες χρονιές. Δεν θα γιορτάσει τον πολιούχο της με τον συνήθη τρόπο καθώς η πανδημία εχει περιορίσει τις ζωές μας στα εντελώς απαραίτητα.
Ο ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, που άλλοτε τέτοια μέρα πλημμύριζε από δεκάδες χιλιάδες πιστούς, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στα βαλκάνια.
Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες κυρίως ομόδοξες χώρες. Βρίσκεται όχι μακριά από το κέντρο της πόλης, στην δυτική του πλευρά και αποτελεί τον καθεδρικό ναό της Πάτρας.
Ο ναός βυζαντινού ρυθμού, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1908 ωστόσο εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Βρίσκεται δίπλα στον παλαιό μικρότερο ναό του Αγίου Ανδρέα που οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου θεωρείται ότι μαρτύρησε ο Άγιος.
Εντός του ναού του Αγίου Ανδρέα, που εντυπωσιάζει μ τος αγιογραφίες του και τα προσκυνήματα του, βρίσκονται σε ειδικές προθήκες μέρος των λειψάνων του Αγίου αλλά και μέρος του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε.
Το σκήνωμα του Αποστόλου δόθηκε στο ναό του Αγίου Ανδρέα από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη το Σεπτέμβριο του 1964.
Αν ποτέ βρεθείτε στην όμορφη Πάτρα, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο ναό του Αγίου Ανδρέα, ακόμη και αν δεν είστε κοντά στην εκκλησία καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.

Info…

Στην Πάτρα βρεθήκαμε τον Σεπτέμβριο, στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NeTT. Συνδιοργανωτής ήταν η εταιρεία Media Suite που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments