Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Από τότε που η Ήπειρος απέκτησε ευκολότερη πρόσβαση, αρχικά με την Εγνατία και στη συνέχεια με την Ιόνια Οδό, η περιοχή άρχισε να μας αποκαλύπτει τις ομορφιές της οι οποίες δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Μια από αυτές είναι η ακτογραμμή της, με τις όμορφες αμμουδερές παραλίες, τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και το καταπράσινο φόντο.

Ένας τρόπος για να τις θαυμάσετε και να τις χαρείτε είναι να κινηθείτε κατά μήκος της ακτογραμμής με σκάφος. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές εταιρείες που νοικιάζουν φουσκωτά ή άλλα σκάφη για ημερήσιες αποδράσεις. Ανάλογα με τις απαιτούμενες άδειες μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος με ή χωρίς χειριστή. Προτιμήστε τη λύση με χειριστή καθώς θα έχετε κάποιον να σας ξεναγήσει στην περιοχή και ενδεχομένως να σας πάει σε μέρη που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά. Όπως και να έχει, θα πλεύσετε  στα βαθιά νερά του Ιονίου που εντυπωσιάζουν με το σκούρο μπλε χρώμα τους, που κοντά στις ακτές γίνονται  γαλαζοπράσινα, κλέβοντας το χρώμα από την καταπράσινη φύση που πολλές φορές φτάνει μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.

Το δικό μας ταξίδι ξεκίνησε με φουσκωτό από την όμορφη Πάργα με τελικό προορισμό τα Σύβοτα. Είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή η Πάργα όταν την βλέπεις από τη θάλασσα, ακόμη πιο επιβλητικό το ενετικό της κάστρο, ακοίμητος φρουρός για αιώνες της θαλάσσιας περιοχής. Στην πορεία μας είδαμε (πάντα από τη θάλασσα προς τη στεριά) πανέμορφες παραλίες, που κάθε μέρα ισχυροποιούν τη φήμη τους στη λίστα με τις ωραιότερες στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές που συναντάμε και ενίοτε σταματάμε για βουτιές είναι ο επιβλητικός Βάλτος δίπλα στην Πάργα, η Σπαρτίλα, το Σαρακήνικο, η Πράπα Μάλι, το Καραβοστάσι, ο Σταυρολιμένας, η Μικρή και η Μέγα Άμμος, για να φτάσουμε στις παραλίες κοντά στα Σύβοτα που δίκαια έχουν κάνει την περιοχή να συγκρίνεται με την Καραϊβική. Η Μπέλα Βράκα, το μοναδικό Διαπόρι και η διάσημη πισίνα προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Δεν είναι όμως μόνο οι γνωστές οργανωμένες και μη παραλίες αλλά και άγνωστοι όρμοι, κρυμμένοι πίσω από ψηλά βράχια που προσφέρουν μοναδικές στιγμές σε συνθήκες ιδιωτικότητας. Και αν σε πολλές από αυτές η πρόσβαση είναι δύσκολη από τη στεριά, με σκάφος είναι εύκολη ή ο μόνος τρόπος για να τις προσεγγίσετε.

Πέρα από τις παραλίες είναι και οι γεωλογικοί σχηματισμοί που εντυπωσιάζουν καθώς τους συναντάς κατά μήκος των Ηπειρωτικών ακτών. Γεωλογικοί σχηματισμοί που η φύση δημιούργησε με μεγάλη επιμέλεια στο διάβα των αιώνων. Σε έναν από αυτούς φιλοξενείται το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη σφηνωμένο ανάμεσα σε δυο πανύψηλους βράχους, προικισμένο με πολλές παραδόσεις και ιστορίες. (θα αναφερθούμε σ΄αυτό σε προσεχή ανάρτηση). Ανάλογα με το πόσες παραλίες θα σταματήσετε για να κάνετε τις βουτιές σας ή να τσιμπήσετε κάτι σε απόμερα ταβερνάκια, η συγκεκριμένη εκδρομή θα κρατήσει από τρεις και πάνω ώρες.

Καθώς θα θαυμάζετε την ακτογραμμή της Ηπείρου, πίσω σας σε ορατή απόσταση θα βρίσκονται τα πανέμορφα νησιά Παξοί και Αντίπαξοι, βάζοντας σας σε διαρκή πειρασμό να βάλετε ρώτα και προς τα εκεί…

Info…

Στην παραθαλάσσια Ήπειρο πήγαμε στα πλαίσια fam trip που διοργάνωσε για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου η εταιρεία Encore, που μεταξύ άλλων ασχολείται με την προώθηση και προβολή τουριστικών προορισμών.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments