Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ακολουθώντας μια από τις διαδρομές για να φτάσετε στα Κύθηρα ή την Ελαφόνησο, θα περάσετε από την Νεάπολη Βοιών ή Βάτικα, μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Λακωνίας, που οι ντόπιοι με περηφάνια λένε πως είναι η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Κάποτε ήταν πρωτεύουσα Δήμου, στις μέρες μας αποτελεί μέρος του Δήμου Μονεμβασιάς.
Βρίσκεται στην νότια πλευρά της Λακωνίας, απέναντι από την Ελαφόνησο. Τον επισκέπτη εντυπωσιάζει η μεγάλη παραλιακή της ζώνη, αλλά και η ρυμοτομία της που δεν την συναντάς συχνά στη χώρα μας. Και αυτό γιατί η σημερινή Νεάπολη, σχεδιάστηκε το 1837 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμαχ, ο οποίος έχει επίσης σχεδιάσει την Σπάρτη και την Κάρυστο.
Η ιστορία της Νεάπολης ξεκινά δυο χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, και στο διάβα των αιώνων γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής. Η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων ως εμπορικό λιμάνι.
Σήμερα είναι τουριστική πόλη που προφέρει τα πάντα σ΄αυτούς που θα την επιλέξουν για τις διακοπές τους. Επίσης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή που μπορεί να μην είναι πολυδιαφημισμένη είναι όμως εξαιρετικά όμορφη.
Στην κεντρική πλατεία του παρλιακού δρόμου εντυπωσιάζει το άγαλμα του Βατικιώτη Θαλασσινού, φτιαγμένο από ορείχαλκο.
Πίσω από την Νεάπολη βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Κριθίνας, ο οποίος καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας.

Info…

Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, από εκεί θα πάρετε το λεωφορείο για να σας πάει στο λιμανάκι της Πούντας απ΄όπου φεύγει το φέρι μποτ για την Ελαφόνησο. Επίσης από την Νεάπολη φεύγει το καράβι για Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Στη Νεάπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Tourism Media & Events

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments