Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και το Λιτόχωρο βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου, διαθέτει πολύ μεγάλη ναυτική παράδοση. Και αυτό γιατί στο παρελθόν πολλοί Λιτοχωρήτες είχαν αναζητήσει την τύχη τους στις θάλασσες όλου του κόσμου. Απόμαχοι πια, δημιούργησαν σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο του ναυτικό μουσείο για να διηγηθούν στους νεότερους την ιστορία και τις εμπειρίες τους. Με την εθελοντική τους εργασία φροντίζουν για τη λειτουργιά του. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν και να σας εξηγήσουν τι βλέπετε στο μουσείο.
Όπως διαβάζουμε στη ιστοσελίδα του Δήμου:
«Η ιδέα της ίδρυσης του Μουσείου ξεκίνησε το 1995, από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν, να συντηρήσουν, να διαφυλάξουν και να προβάλλουν, ότι αποτελούσε κειμήλιο της Ναυτική κληρονομιάς του τόπου. Έτσι το 2004 ιδρύθηκε το Σωματείο με την επωνυμία “ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ”.
Τα αντικείμενα που αποτελούν τις μόνιμες συλλογές του μουσείου προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από δωρεές ναυτικών οικογενειών του τόπου. Η παρουσίαση τους γίνεται σε συνάρτηση με τις ιστορικές, γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες της εποχής, στην οποία ανήκουν.
H εξαιρετική συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πάνω 1.000 αντικείμενα, μέρος των οποίων αποτελεί το φωτογραφικό του αρχείο. Τα υπόλοιπα αντικείμενα ανήκουν στις κατηγορίες χαλκοτεχνία, μεταλλοτεχνία, ξυλοτεχνία, κεραμική, εργαλεία-μηχανές, όργανα ναυσιπλοΐας, όπλα, μακέτες, αρχειακό υλικό, ενδυμασία και υφασμάτινα είδη.
Επίσης, υπάρχει και η πινακοθήκη του Μουσείου, με έργα που απεικονίζουν κατά κύριο λόγο Λιτοχωρίτικα σκαριά».

Info…
Το μουσείο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Λιτόχωρου στο κτίριο που στεγάζει και το Δημαρχείο.
Στο Λιτόχωρο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής προώθησης Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments