Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Αρχαία Ελεύθερνα ήταν μια πόλη-κράτος στην Κρήτη, η οποία άκμασε από την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Ο αρχαιολογικός χώρος ανασκάπτεται από τα μέσα του 1980 και τα ευρήματα του φιλοξενούνται σε ένα εξαιρετικό μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2016. Πρόκειται για το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας. Είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και ένα από τα τέσσερα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μαζί με τα μουσεία της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο που αναδεικνύει την ιστορία της περιοχής με εύκολο και κατανοητό τρόπο. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από πρωτότυπες οπτικοακουστικές εφαρμογές που κάνουν την ξενάγηση πιο ενδιαφέρουσα.
Ο κεντρικός άξονας της μόνιμης έκθεσής του είναι η τεκμηρίωση της παρουσίας του ομηρικού κόσμου στην Κρήτη.
Περιλαμβάνει εκθέματα που βρέθηκαν στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας και στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και αναδεικνύουν τη ζωή στην περιοχή από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως τους βυζαντινούς χρόνους. Εκτίθενται αντικείμενα τέχνης και καθημερινής ζωής από την Προϊστορική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή.
Όπως αναφέρει το μουσείο στην ιστοσελίδα του, τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης ανανεώνονται κατά περιόδους από νέα αλλά και παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών. Με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του κοινού ανανεώνεται συνεχώς.

Info…
Το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας βρίσκεται 25 χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10πμ έως τις 6μμ. Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ.
Στο Ρέθυμνο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο People of the World και την Sky Express. Το τουριστικό γραφείο People of the World διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα για το Ρέθυμνο σε ιδιαίτερα value for money τιμές.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments