Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έβαλε από χθες το ακριτικό Σουφλί στο δίκτυο των καλύτερων τουριστικών χωριών του πλανήτη (Best Tourism Villages), είναι ευκαιρία να βάλετε στο πρόγραμμα σας μια επίσκεψη στην ξεχωριστή αυτή περιοχή τη χώρας μας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείτε το Σουφλί και την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο ένας από τους σημαντικότερους είναι για να μάθετε από πρώτο χέρι την ιστορία του μεταξιού, καθώς από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού το Σουφλί ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής μεταξιού στον κόσμο. Τα σημάδια αυτής της χρυσής περιόδου που έφεραν πλούτο στην περιοχή, είναι ορατά ακόμη και σήμερα που η παραγωγή μεταξιού υποχώρησε, παραμένει ωστόσο μια σημαντική δραστηριότητα.
Για να μάθετε την ιστορία και τον τρόπο παραγωγής του μεταξιού θα πρέπει να επισκεφτείτε το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, ένα από τα εννέα μουσεία που δημιούργησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς προκειμένου να αναδείξει την παραγωγική ιστορία του τόπου μας.
Το Μουσείο Μετάξης στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη, κτίσμα του 1883. Ως μουσείο λειτουργεί από το 1990 και με την βοήθεια των εκθεμάτων, των φωτογραφιών και βίντεο ο επισκέπτης κατανοεί το θαύμα της παραγωγής μεταξιού. Πως δηλαδή ο μικροσκοπικός μεταξοσκώληκας, αφού καταναλώσει λαίμαργα και ασταμάτητα για 40 περίπου μέρες φύλα μουριάς, δημιουργεί γύρω του το κουκούλι Από ένα και μόνο τέτοιο κουκούλι, σε μέγεθος ενός μικρού αυγού, τα έμπειρα χέρια των γυναικών της εποχής έπαιρναν με τον παραδεισιακό χειρωνακτικό τρόπο, την λεπτή μεταξωτή κλωστή μήκος 2,5 χιλιομέτρων.
Θα μείνετε άφωνοι ακούγοντας την εξιστόρηση από τις εξαιρετικές ξεναγούς του μουσείου σε συνδυασμό με αυτά που θα δείτε.
Στην όμορφη αυλή του μουσείου λειτουργεί καφέ και κατάστημα αναμνηστικών ειδών, φυσικά από μετάξι. Επίσης σε ειδικό χώρο λειτουργεί έκθεση από φανταχτερά μεταξωτά κουστούμια κινέζικης όπερας, δωρεά του πρέσβη της Κίνας.

Info…

Το μουσείο λειτουργεί καθημερνά εκτός Τρίτης από τις 10πμ έως τις 5μμ. Το βασικό εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ.
Στο Σουφλί πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments