Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καμιά περιήγηση στη Πιερία δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν επισκεφτείτε το αρχαιολογικό πάρκο του Δίον, ένα από τα ωραιότερα του κόσμου και καμιά επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο του Δίον που βρίσκεται εντός του ομώνυμου χωριού, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου.
Εκεί θα δείτε τα ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, και μία από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες της αρχαιότητας.
Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης παρουσιάζονται στο Μουσείο, σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτήρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία, κ.ά).
Ένα από τα συγκλονιστικά εκθέματα του Μουσείου είναι η ύδραυλις, ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα. Χρονολογείται τον 1ο αι.π.Χ. και είναι η αρχαιότερη του είδους της, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της αρχαιότητας και αποτελεί πρόδρομο του εκκλησιαστικού οργάνου της δυτικής Ευρώπης.
Ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό έκθεμα βρίσκεται σε διπλανό κτίριο, στην Αρχαιοθήκη του Δίον. Πρόκειται για το ψηφιδωτό της «Έπαυλης του Διονύσου», το οποίο ανακαλύφθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου, από την ομάδα του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά στον ελληνικό χώρο, το οποίο στόλιζε το δάπεδο του κεντρικού δωματίου της έπαυλης του Διονύσου, μια αίθουσα συμποσίου 100 τ.μ. σε ένα κτίσμα του 200 μ.Χ..
Η μεταφορά του από τον αρχαιολογικό χώρο στην αρχαιοθήκη ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα καθώς ειδικοί συντηρητές, τεμάχισαν το ψηφιδωτό σε 116 κομμάτια.
Η Αρχαιοθήκη, είναι επίσης, ένας χώρος, όπου μελετούνται, συντηρούνται και αποθηκεύονται και άλλα ευρήματα ανασκαφών της ευρύτερης περιοχής. Επιτρέπεται, η είσοδος στον επισκέπτη, για να παρακολουθεί τη συντήρησή τους και να αντικρίζει εντελώς νέα ευρήματα, τα οποία συνήθως μένουν κλειδωμένα για χρόνια σε αποθήκες. Τα ευρήματα μεταφέρονται εκεί προσωρινά, για να συντηρηθούν και να μελετηθούν, μέχρι να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο ή να εκτεθούν στο μουσείο.

Info…
Στην Πιερία πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής προώθησης Wise Ram.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments