Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ένα από τα ωραιότερα αρχαιολογικά πάρκα του πλανήτη. Εκεί ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή όχι μόνο με την ιστορία αλλά και με την φύση που προίκισε την περιοχή γενναιόδωρα. Πρόκειται για το αρχαιολογικό πάρκο του Δίον που βρίσκεται στην Πιερία, στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου μεταξύ της Κατερίνης και του Λιτόχωρου, πολύ κοντά στην εθνική οδό. Για πολλούς αιώνες ήταν η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Άκμασε στη διάρκεια των ελληνιστικών αλλά και των Ρωμαϊκών χρόνων.
Σήμερα είναι ένα οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο 1500 στρεμμάτων. Ο επισκέπτης εισέρχεται σε μια καταπράσινη περιοχή με πλούσια βλάστηση, πολλά φυλλοβόλα δέντρα και φυτά και μικρές λίμνες που σχηματίζονται από πηγές στις οποίες θα δείτε ακόμη και βίδρες. Εντός του χώρου κυλάει ο ποταμός Βαφύρας, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν πλωτός και συνέδεε την πόλη του Δίον με τη θάλασσα.
Ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές μέσα από αυτό το επιβλητικό τοπίο θα συναντήσετε αρχαιότητες από διάφορες περιόδους της ιστορίας.
Από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης είναι ο λιθόστρωτος κεντρικός δρόμος που διασχίζει την πόλη με συνολικό μήκος 670 μέτρα. Έξω από τα τείχη της πόλης, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τα ιερά του Δίου, όπως το τέμενος του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Δήμητρας, το ιερό του Ασκληπιού, το ιερό του Διός Υψίστου και το ιερό της Ίσιδας
Θα δείτε επίσης το ελληνιστικό και το ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο. Το ελληνιστικό θέατρο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Είναι συγκλονιστικός ο περίπατος στο αρχαιολογικό πάρκο καθώς πίσω από κάθε φυλλωσιά κρύβονται κομμάτια της ιστορίας. Τα χρώματα της φύσης είναι ιδιαίτερα έντονα και ταιριάζουν απόλυτα με τους θησαυρούς που βρίσκονται ανάμεσα τους. Χρειάζεται όμως να αφιερώσετε μερικές ώρες και να φοράτε άνετα παπούτσια γιατί θα περπατήσετε αρκετά. Θα διαβείτε μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα και φυτά, υπερυψωμένες γέφυρες και τους κεντρικούς λιθόστρωτους δρόμους της αρχαίας πόλης που κάποτε περπάτησαν σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας, ανάμεσα στις οποίες και ο Μέγας Αλέξανδρος που έμεινε εννέα μέρες με το στρατό του στην ιερή πόλη, κάνοντας θυσίες στους θεούς πριν αναχωρήσει για την μεγάλη του εκστρατεία.
Η επίσκεψη σας θα ολοκληρωθεί στο αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο σημερινό χωριό Δίον, πολύ κοντά στο αρχαιολογικό πάρκο.

Info…
Στην Πιερία βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός fam trip οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής προώθησης Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments