Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ο παραδοσιακός οικισμός της Κόνιτσας, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, βρίσκεται στην Βόρεια πλευρά του νομού Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, που αποτελεί μέρος της οροσειράς της Πίνδου. Ο οικισμός αγναντεύει την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο.
Είναι μια τουριστική κωμόπολη με αρκετά μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για φαγητό και καφέ, αλλά και καταστήματα τουριστικών ειδών. Τα περισσότερα θα τα βρείτε πέριξ τη μεγάλης κεντρικής πλατείας της Κόνιτσας που αξίζει να επισκεφτείτε για έναν καφέ, καθώς και τους γύρω δρόμους.
Σημαντικότερο αξιοθέατο της είναι το πέτρινο μονότοξο γεφύρι, δημιούργημα του 19ου αιώνα, από τα πιο εντυπωσιακά της Ηπείρου. Βρίσκεται στις παρυφές της πόλης και γεφυρώνει τις δυο πλευρές του Αώου ποταμού, στην είσοδο της ομώνυμης χαράδρας. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κόνιτσας.
https://omorfataxidia.gr/travel/gefyri-tis-konitsas-to-kalosorisma-tis-polis-deite-fotografies/?fbclid=IwAR2aJx4h7LtFo5dTmmCZN3SRW287OJ49P5mzPlDpBPpIv_m8Mdp1nNFMl-Q
Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Άγιος Παϊσιος βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και προσελκύει πολλούς επισκέπτες με θρησκευτικό ενδιαφέρον.
https://omorfataxidia.gr/travel/sta-vimata-toy-agioy-paisioy-stin-konitsa-deite-fotografies/?fbclid=IwAR0S7fW4ZSfWjjLJo8_X7aw3QPtWVCoIVJTuAhDOnATKhtPOCTiXT70cJqA
Ωστόσο στην Κόνιτσα δεν πας μόνο για την Κόνιτσα. Πηγαίνεις για να ανακαλύψεις όλη τη γύρω περιοχή που έχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον.
Πηγαίνεις για να επισκεφτείς όμορφα παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά που ακόμη δεν τα άγγιξε η τουριστική ανάπτυξη.
Να επισκεφτείς ιστορικά μοναστήρια όπως της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης
https://omorfataxidia.gr/travel/afieroma-aygoystos-o-minas-tis-panagias-sto-monastiri-tis-panagias-molyvdoskepastis-deite-fotografies/?fbclid=IwAR2iuX0L7yXdSiRdvL9iH5IdvEWdlOaF0VlHBhsX3zbEXQ9c9JCyZYTaq9w
αλλά και τη Μονή Στομίου του 16ου αιώνα όπου μόνασε ο Άγιος Παϊσιος.
Για τους λάτρεις της φύσης, η περιοχή είναι ένας παράδεισος. Το προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ Γωοπάρκο Βίκου-Αώου με την εντυπωσιακή χαράδρα είναι κάτι συγκλονιστικό
https://omorfataxidia.gr/travel/sta-galazoprasina-nera-toy-voidomati-deite-fotografies/?fbclid=IwAR2AYnY6YMaqOtE1W_iO4ovZeCbbhIPs5ddC9TtFSU5MsoinqfEEu2atAUQ
Για τους φίλους των δραστηριοτήτων στη φύση (extreme και μη) στην Κόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές εταιρίες που προσφέρουν απίστευτες εμπειρίες. Καγιάκ, ράφτιγκ, ορειβασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού είναι μόνο μερικά από αυτά που προσφέρονται στην περιοχή.
Στην Κόνιτσα πας επίσης για να πάρεις μέρος σε κάποιο παραδοσιακό γλέντι από αυτά που στο άψε σβήσε στήνονται στις ταβέρνες της περιοχής με ντόπιους μουσικούς που κάνουν επίδειξη απίστευτου ταλέντου και πάθους.
Για όλα αυτά λοιπόν και πολλά ακόμη, ένα ταξίδι στην Κόνιτσα επιβάλλεται. Βρίσκεται 64 χιλιόμετρα βόρεια από τα Γιάννενα στο δρόμο που οδηγεί προς την Κοζάνη.

ΣΣ: Οι φωτογραφίες είναι από δυο διαδοχικές επισκέψεις μας στην Κόνιτσα τον περασμένο χρόνο.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments