Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας και χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα σ΄αυτήν. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν ιστορική αξία ή βρίσκονται σε ιδιαίτερες τοποθεσίες που εντυπωσιάζουν. Έτσι συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας σε εκκλησίες και προσκυνήματα που επισκεφθήκαμε τον τελευταίο χρόνο, αφιερωμένα στη Θεοτόκο
Μετά τη Σκόπελο, την Καστοριά, τη Λέρο και τη Λήμνο, πηγαίνουμε στην περιοχή της Κόνιτσας. Μόλις 400 μέτρα από την ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Ηπείρου. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης.
Είναι βυζαντινό μοναστήρι, που βρίσκεται, 20χιλ. από την Κόνιτσα στο νομό Ιωαννίνων. Ονομάζεται Μολυβδοσκέπαστη από το γεγονός ότι η στέγη του καθολικού της ήταν σκεπασμένη με φύλλα μολύβδου. Είναι ανδρικό μοναστήρι και εορτάζει το Δεκαπενταύγουστο.
Στην Wikipedia διαβάζουμε: «Η Ι. Μονή ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο (668 – 685), καθώς επέστρεφε από εκστρατεία στη Σικελία (671 – 672). Εφτά αιώνες αργότερα, στις αρχές του 14ου αιώνα, ανακαινίσθηκε από τον Ανδρόνικο Κομνηνό Μέγα Δούκα Παλαιολόγο, που ήταν ο εγγονός του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα.
Περίπου εκατό χρόνια αργότερα, το 1521, ανακαινίστηκε εκ νέου αυτή τη φορά από τους κατοίκους της Πωγωνιανής. Η χρονική αυτή περίοδος ήταν η περίοδος που η Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της. Είχε μεγάλη περιουσία και μετόχια μέχρι και στη Ρουμανία ενώ στους χώρους της λειτουργούσε σχολή, εργαστήριο χειρογράφων και πλούσια βιβλιοθήκη.
Επί Τουρκοκρατίας η Μονή απετέλεσε πνευματικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής.
Το μοναστήρι παρέμεινε χωρίς μοναχούς από το 1913 έως το 1988. Η περιουσία καταπατήθηκε και τα κειμήλια εκλάπησαν. Η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή ήλθε το 1943, όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές. Τα κελιά και το αρχείο της Ι. Μονής κάηκαν ολοσχερώς και το Καθολικό λεηλατήθηκε.
Το 1988 το μοναστήρι επανδρώθηκε και πάλι από τη σημερινή αδελφότητα κατόπιν προτροπής και πνευματικής καθοδηγήσεως του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Η εικόνα της Παναγίας της Πωγωνιανίτισσας – Μολυβδοσκέπαστης

Η χρονοδρομολόγηση αγιογραφίσεως της εικόνας δεν είναι γνωστή. Μετά από κλοπή και παραμονή στην ύπαιθρο υπέστη πολλές φθορές. Κόπηκαν τα σάπια μέρη και επιζωγραφίστηκε λόγω φθορών. Αναφέρονται μέσα στην ιστορία κλοπές της εικόνας, καθώς και επιστροφή με θαυματουργικό τρόπο».

Info…
Στην Κόνιτσα πήγαμε στα πλαίσια ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip), που οργάνωσε ο δραστήριος Δήμος Κόνιτσας με την συνεργασία της εταιρείας CK Strategies

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments