Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη πάντα προκαλεί συγκίνηση σε μας τους Έλληνες, ιδιαίτερα όταν επισκεπτόμαστε αυτά που έχουν σχέση με την ελληνική παρουσία στην Πόλη. Ένα από αυτά είναι το Ζωγράφειο Λύκειο που βρίσκεται στην περιοχή του Πέραν, σε κάθετο δρόμο στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ. Είναι ένα από τα τέσσερά ελληνικά σχολεία που έχουν απομείνει στην Πόλη.
Δημιουργήθηκε στον 19ο αιώνα για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Ρωμιών της Πόλης, μιας και το άλλο ιστορικό σχολείο, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, μόνο του δεν μπορούσε να τις καλύψει.
Πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν χρήματα για να γίνει το νέο σχολείο, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.
Πριν από τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και τις απελάσεις (1964), στο Ζωγράφειο Λύκειο φοιτούσαν πάνω από 650 μαθητές. Σήμερα δεν ξεπερνούν τους 60 με 18 καθηγητές.
Στις αίθουσες του πολυώροφου κτιρίου αντηχούν ακόμη οι φωνές των μαθητών που φοίτησαν εκεί. Όλο το ιστορικό κτίριο είναι πλημμυρισμένο από κειμήλια που διηγούνται όχι μόνο την ιστορία του σχολείου αλλά και την ιστορία του ελληνισμού της Πόλης.
Το σχολείο πρόσφερε και προσφέρει υψηλό επίπεδο σπουδών στους μαθητές του. Τις εκπαιδευτικές υποδομές του θα τις ζήλευε σήμερα οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα.

Info…
Ευχαριστούμε για την ξενάγηση τον εξαιρετικό διευθυντή του Ζωγράφειου, τον κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου. Τις ιστορίες που μας διηγήθηκε από τη ζωή στο σχολείο την οποία έζησε και ως μαθητής θα τις θυμόμαστε για πάντα.
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Mentor Travel Specialists, που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments