Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τρόπους για να περιηγηθεί κανείς στην Λισαβώνα είναι το τραμ. Μπορεί στο πέρασμα των χρόνων η πόλη να απέκτησε Μετρό και άλλα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, ωστόσο διατήρησε τα παλιά παραδοσιακά της τραμ που σήμερα αποτελούν τουριστική ατραξιόν, με τους τουρίστες να τα φωτογραφίζουν μανιωδώς όταν αυτά διασχίζουν τους όμορφους δρόμους του ιστορικού κέντρου.
Θα δείτε τραμ σε τρία διαφορετικά χρώματα, κίτρινο, κόκκινο και πράσινο. Τα κίτρινα είναι μέρος της δημόσιας συγκοινωνίας. Σήμερα εξυπηρετούν πέντε διαφορετικές γραμμές τις οποίες διασχίζουν 58 διαφορετικά τραμ εκ των οποίων τα 40 είναι vintage, δηλαδή τα παλιά τραμ που κάποτε είχαμε και στην Ελλάδα ωστόσο για κάποιο λόγο εξαφανίστηκαν.
Αν πάρετε τη γραμμή Νο 28, θα περάσετε μπροστά από σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ αν πάρετε το Νο 15 θα πάτε από το ιστορικό κέντρο της Λισαβώνας στην περιοχή του Μπελέμ, όπου υπάρχουν μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας, όπως το Μοναστήρι των Ιερονυμιτών και το Μνημείο των Ανακαλύψεων.
Το κόστος διαδρομής είναι 1,5 ευρώ αν έχετε φροντίσει να βγάλετε κάρτα συγκοινωνιών την οποία φορτώνεται με ευρώ. Αν αγοράσετε εισιτήριο πάνω στο τραμ, η τιμή διπλασιάζεται. Τα τραμ μπορεί να είναι παλιάς τεχνολογίας, ωστόσο διαθέτουν δωρεάν ίντερνετ.
Τα vintage τραμ με κόκκινο ή πράσινο χρώμα, χρησιμεύουν μόνο για τουριστικές περιηγήσεις. Λειτουργούν όπως και τα ανοιχτά λεωφορεία περιηγήσεων. Προσφέρουν ξεναγήσεις με ακουστικά σε πολλές γλώσσες, και σε όποια στάση θέλετε κατεβαίνετε, βλέπετε αξιοθέατα και στη συνέχεια ανεβαίνετε στο επόμενο για να συνεχίσετε την περιήγηση σας.
Το βασικό ημερήσιο εισιτήριο στο κόκκινο τραμ είναι 18 ευρώ και στο πράσινο που κάνει μικρότερη διαδρομή εννέα ευρώ. Μπορείτε να πάρετε συνδυαστικό εισιτήριο και να συνεχίσετε σε άλλες διαδρομές με τα ανοιχτά λεωφορεία περιηγήσεων.
Καθώς η πόλη είναι χτισμένη σε εφτά λόφους, υπάρχει μια ακόμη κατηγορία τραμ ειδικής κατασκευής η οποία χρησιμεύει για να ανεβάζει τους επιβάτες στην κορυφή των λόφων. Ονομάζονται Elevador και εξυπηρετούν τρεις διαδρομές, Elevador do Lavra, Elevador da Glória και Elevador da Bica. Αν και πραγματοποιούν σύντομη διαδρομή, το κόστος εισιτηρίου είναι τσουχτερό. Κοστίζει 1,45 ευρώ αν έχεις κάρτα και 2,90 αν το αγοράσεις πάνω στο τραμ.

Info…
Στη Λισαβόνα πήγαμε στα πλαίσια fam trip που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel που ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό, διοργανώνοντας εκδρομές στην Πορτογαλία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments