Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Θα μπορούσε να είναι κάτι σαν αγχολυτικό. Στην φορτισμένη εποχή μας, γεμάτη από κακές ειδήσεις, άγχος και φόβο, ένας περίπατος στα μονοπάτια του Ολύμπου, του πιο διάσημου βουνού της Ιστορίας, σε ηρεμεί και σε γεμίζει με θετική ενέργεια.
Ο Όλυμπος έχει οργανωμένα μονοπάτια για όλους. Από αρχάριους μέχρι αυτούς που έχουν κάνει τα βουνά δεύτερο σπίτι τους. Σε όλους χαρίζει τις ίδιες συγκλονιστικές εμπειρίες. Περπατώντας ανάμεσα στην οργιώδη φύση ξεχνάς την καθημερινότητα και δεν προλαβαίνεις να θαυμάζεις τις εικόνες που περνούν ασταμάτητα από μπροστά σου. Εκεί συνειδητοποιείς πόσο μακριά από τη φύση βρίσκεται ο μέσος άνθρωπος στη χώρα μας.
Τα μονοπάτια θα σε οδηγήσουν σε πλημμυρισμένες βάθρες, συγκλονιστικούς καταρράκτες, αιωνόβια δέντρα, πολύχρωμα φυτά, απίθανα τοπία, ιστορικές τοποθεσίες.
Μπορείς να φτάσεις με το αυτοκίνητο σου μέχρι το Λιτόχωρο ή τη θέση Πριόνια ή την Αγία Κόρη και από εκεί να ακολουθήσεις ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι, μόνος, με φίλους ή την οικογένεια σου. Θα συναντήσεις πολλούς στο διάβα σου που αποκατέστησαν πιο νωρίς από εσένα τη σχέση τους με τη φύση.
Καλό είναι πριν ξεκινήσεις την πεζοπορία σου να επισκεφτείς το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, που βρίσκεται λίγο έξω από το Λιτόχωρο. Εκεί θα ενημερωθείς για το μυθικό βουνό, και θα κάνεις μια εικονική ανάβαση μέχρι την κορυφή με την βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων. Θα πάρεις δηλαδή μια πρόγευση της εμπειρίας που σε περιμένει, ωστόσο το κυριότερο είναι πως θα ενημερωθείς για τους πιθανούς κινδύνους στο βουνό που πρέπει να αποφύγεις.
Ακόμη καλύτερο είναι να ζητήσεις τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία οδηγού βουνού που θα σε βοηθήσει να δεις τα καλύτερα και θα σου διηγηθεί ιστορίες που έκαναν το βουνό… μυθικό.

Info…
Στο Όλυμπο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής προώθησης Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments