Η εβδομάδα που διανύουμε είναι για τα τουριστικά γραφεία η εβδομάδα των βάουτσερ. Και αυτό γιατί αύριο Τετάρτη, εκπνέει η προθεσμία που έχουν λάβει να ενημερώσουν εγγράφως τους πελάτες τους, για την πρόθεση τους να τους επιστρέψουν βάουτσερ αντί χρημάτων για τουριστικές υπηρεσίες που πλήρωσαν αλλά δεν έλαβαν, καθώς ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αν δεν ενημερώσουν μέχρι την Τετάρτη τους πελάτες τους, τότε θα πρέπει να τους επιστρέψουν τα χρήματα.
Αφορά κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων ξενοδοχείων, εκδρομικών πακέτων, σχολικών εκδρομών κλπ.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) της 13.04.2020, η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, έδωσε αυτό το δικαίωμα σε τουριστικές επιχειρήσεις να μην επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν για τουριστικές υπηρεσίες αλλά ένα ισόποσο βάουτσερ διάρκειας 18 μηνών. Αν το βάουτσερ δεν χρησιμοποιηθεί στο διάστημα αυτό, τότε τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον δικαιούχο.
Το κύριο πρόβλημα αφορά σε αεροπορικά εισιτήρια και σχολικές εκδρομές και λιγότερο σε οργανωμένες εκδρομές. Και αυτό γιατί οι Έλληνες δεν κλείνουν τις διακοπές τους από το χειμώνα για το καλοκαίρι όπως πχ στη Γερμάνια και την Αγγλία όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά επιστροφές δεκάδων εκατομμυρίων. Αναλογικά λίγες ήταν οι εκδρομές για τις απόκριες που δεν πραγματοποιήθηκαν και ακόμη λιγότερες οι κρατήσεις για εκδρομές του Πάσχα. Οι σχολικές εκδρομές όμως ήταν πολλές.
Και που βρίσκονται αυτά τα λεφτά που εισέπραξαν τα τουριστικά γραφεία;
Κάποια δόθηκαν σε αεροπορικές εταιρείες, κάποια σε ξενοδοχεία και κάποια άλλα βρίσκονται στα χέρια των τουριστικών γραφείων. Ακριβή ποσά κανείς δεν γνωρίζει πλην των ίδιων. Είναι σαν να έλαβαν ένα άτοκο δάνειο 18 μηνών που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν μέχρι να επανέλθουν στην κανονικότητα η οποία θα αργήσει.
Είναι εγγυημένα τα βάουτσερ;
Μέχρι στιγμής όχι. Η μόνη εγγύηση είναι η φερεγγυότητα, η ιστορία και το καλό όνομα ή μη του κάθε τουριστικού γραφείου που τα έδωσε. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν κάποια τουριστικά γραφεία δεν αντέξουν στην κρίση και κλείσουν, ή τι θα γίνει αν κάποια άλλα τουριστικά γραφεία αλλάξουν μετά από μήνες ΑΦΜ και μην είδατε τον Παναή…
Γι΄αυτό όσοι πάρουν βάουτσερ, καλό είναι να τα χρησιμοποιήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments