Πολύ κρίσιμη είναι αυτή η βδομάδα για τον ελληνικό τουρισμό που βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του εν καιρώ ειρήνης. Και αυτό γιατί αυτή τη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από τους αρμόδιους φορείς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στον τουρισμό και τις μεταφορές. Δηλαδή οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες λειτουργίας των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, των αεροπορικών και άλλων μεταφορών, καθώς και οι προϋποθέσεις εισόδου ξένων τουριστών στη χώρα μας.
Το σαββατοκύριακο γράφτηκαν με τη συνήθη υπερβολή, πολλά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το τι θα περιλαμβάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο ελάχιστα από αυτά ισχύουν. Χθες Δευτέρα, ο ΣΕΤΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο,  παρέδωσαν στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι οποίες θα συζητηθούν με αυτές των επιστημόνων σε κυβερνητική σύσκεψη μεθαύριο Τετάρτη, προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρωτόκολλα θα είναι λογικά και εφαρμόσιμα. Δηλαδή δεν θα δημιουργούν μεγάλα επιπλέον έξοδα στις επιχειρήσεις, ούτε θα περιλαμβάνουν υπερβολικές διαδικασίες που θα ταλαιπωρούν εργαζόμενους και τουρίστες. Σε κάθε περίπτωση τα ξενοδοχεία δεν θα μοιάζουν με νοσοκομεία. Επίσης δεν θα προβλέπουν μικρότερες πληρότητες σε ξενοδοχεία και αεροπλάνα αλλά συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.
Ωστόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως τα ξενοδοχεία, δεν περιμένουν μόνο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να πάρουν αποφάσεις, αλλά και μέτρα στήριξης για το πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας τους, δηλαδή τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και Αύγουστο, που η κίνηση θα είναι σε μη βιώσιμα επίπεδα. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ξενοδόχοι, είναι καλύτερο η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει για ένα τρίμηνο την εργασία μέχρι να πάρουμε μπρος, παρά για ένα εξάμηνο την ανεργία, καθώς χωρίς βοήθεια αυτό το τρίμηνο οι απολύσεις θα είναι πολλές.
Προς το παρόν, είναι άγνωστο αν υγειονομικά πρωτόκολλα και οικονομική στήριξη ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μαζί ή ξεχωριστά. Από αυτά οι ξενοδόχοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους, δηλαδή αν τελικά θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ή θα τα κρατήσουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, καθώς κρατήσεις για Ιούνιο δεν υπάρχουν.
Αυτό δεν αφορά στα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία λίγων δωματίων που δεν έχουν μεγάλα έξοδα λειτουργίας. Αυτά θέλουν να ανοίξουν και μάλιστα νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Για την ακρίβεια, κάποια πιέζουν να ανοίξουν από την άλλη βδομάδα που θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί μετακινήσεων εντός της χώρας.
Πάντως η τάση που επικρατεί μέχρι τώρα στα περισσότερα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, είναι να παραμείνουν κλειστά μετά την 1η Ιουνίου που έχει καθοριστεί το άνοιγμα τους και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου. Μετά βλέπουμε…
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments