Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα εκατοντάδες Έλληνες θα εκδράμουν στην Κωνσταντινούπολη για να περάσουν εκεί τις Άγιες μέρες, κοντά στις ορθόδοξες εκκλησίες και προσκυνήματα. Φυσικά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια από τις πιο συγκλονιστικές πόλεις του πλανήτη και έναν πολύ καλά οργανωμένο τουριστικό προορισμό που κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από δέκα εκατομμύρια τουρίστες.
Για όλους η πρώτη βόλτα στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά από τον διάσημο πεζόδρομο της Ιστικλάλ, τη Μεγάλη Οδό του Πέραν όπως ονομάζουν οι Ρωμιοί της Πόλης.
Είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους του κόσμου με χιλιάδες ανθρώπους να τον διαχύσουν καθημερινά, από πολύ νωρίς το πρωί έως αργά μετά τα μεσάνυχτα.
Βρίσκεται στην περιοχή του Πέραν που κάποτε κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο και έχει μήκος τριών χιλιομέτρων. Ξεκινά από την πλατεία Ταξίμ και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Ένα μικρό κόκκινο βαγόνι του τραμ διασχίζει το δρόμο σε τακτά χρονικά διαστήματα προσπαθώντας να χωρέσει και αυτό ανάμεσα στον πολύ κόσμο.
Κατά μήκος της Ιστικλάλ υπάρχουν εμπορικά κέντρα, εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα, άλλα και εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, και τουριστικά καταστήματα παντός είδους. Είναι ο πιο τουριστικός δρόμος της Πόλης. Τα βράδια η κίνηση αυξάνει καθώς πολλοί νέοι της Κωνσταντινούπολης πηγαίνουν στα εκατοντάδες μπαρ, καφέ, εστιατόρια, που υπάρχουν στους γύρω δρόμους για διασκέδαση. Μουσικοί του δρόμου κατά μήκος της Ιστικλάλ προθερμαίνουν με τις μουσικές τους το κέφι.
Κατά μήκος του πεζόδρομου υπάρχουν ιστορικά κτίρια με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στην περιοχή κάποτε κυριαρχούσε ο ελληνισμός. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, ένα μεγαλοπρεπές κτήριο του 19ου αιώνα, σήμερα στεγάζει το ελληνική προξενείο με την ελληνική σημαία να κυματίζει απ΄έξω. Η στοά των λουλουδιών ή στοά Χρηστάκη, γνωστή ως Cité de Péra, είναι το κτήριο που οικοδομήθηκε το 1876 από τον Χρηστάκη Ζωγράφο.
Η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Τριάδας αλλά και η Παναγιά του Πέραν (Εισόδια της Θεοτόκου) βρίσκονται σε κάθετα στενά στην αρχή και το τέλος του πεζοδρόμου. Μην εκπλαγείτε όταν ακούσετε να χτυπούν οι καμπάνες τους.
Εκεί που τελειώνει ο πεζόδρομος της Ιστικλάλ, βρίσκεται ο σταθμός του ιστορικού υπόγειου σιδηρόδρομου της Κωνσταντινούπολης (1875) που έχει μήκος μόλις 1,5 χλμ. και κατηφορίζει  στις όχθες του Κερατίου κόλπου. Καλό θα ήταν να κάνετε την διαδρομή με τα πόδια καθώς είναι κατηφορική και περνά από την αναπαλαιωμένη γειτονιά του Γαλατά με τον ομώνυμο πύργο της. https://omorfataxidia.gr/travel/ston-pyrgo-toy-galata-stin-konstantinoypoli-deite-fotografies/?fbclid=IwAR3xBQalCskufLpX_d286tA6Mck_Lvfw6F8nqO7o-jkdXXj9fpiGZgvCTGw
Από την Ιστικλάλ άρχισε το Σεπτέμβριο του 1955 η οργανωμένη επίθεση, του τουρκικού όχλου κατά των περιουσιών των Ελλήνων, που λεηλάτησε και πυρπόλησε ελληνικές ιδιοκτησίες στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα αναφερόμαστε σ΄αυτά ως Σεπτεμβριανά.

Info…

Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Dimaki Travel Agency που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments