Το Κίεβο είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, πρωτεύουσα ενός πολυεθνικού κράτους, της Ουκρανίας, που την αποτελούν 100 εθνότητες, ανάμεσα στις οποίες και Έλληνες (περίπου 100 χιλιάδες).
Η όμορφη πρωτεύουσα της Ουκρανίας έχει πληθυσμό περίπου τεσσεράμισι εκατομμύρια κατοίκους. Περικυκλώνεται από μια πράσινη ζώνη με δάση ενώ η πόλη αναπτύσσεται στις δυο όχθες του ποταμού Δνείπερου. Στη δεξιά όχθη βρίσκεται η παλιά πόλη, το ιστορικό κέντρο όπου αναπτύσσεται η οικονομική και εμπορική ζωή, και το διοικητικό κέντρο, και στην αριστερή όχθη η κρεβατοκάμαρα όπως το αποκαλούν χαριτολογώντας η ντόπιοι, δηλαδή τεράστιες πολυκατοικίες όπου μένει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Η Ουκρανία δεν είναι μόνο μια πολυεθνική κοινωνία αλλά και πολυθρησκευτική. Στο Κίεβο μπορεί να δει κανείς 50 ορθόδοξες εκκλησίες, τέσσερις καθολικές, ένα τζαμί και τέσσερις συναγωγές. Όλες οι μεγάλες θρησκείες είναι εκεί.
Στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα δείτε πολλά εντυπωσιακά κτίρια όλων των αρχιτεκτονικών ρυθμών και στυλ που μαρτυρούν το λαμπρό παρελθόν του Κιέβου. Ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται Κριστιάτικ και πεζοδρομείται κάθε Σαββάτο και Κυριακή για πιο άνετη κίνηση των πεζών. Στο κέντρο της πόλης θα δείτε επίσης μεγάλα καταπράσινα πάρκα καθώς σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν τουλάχιστον 80 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.
Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η Πλατεία Ανεξαρτησίας. Η ντόπιοι της αποκαλούν Μεϊντάν. Είναι η πιο κεντρική της πόλης όπου και σήμερα είναι έντονα τα σημάδια από την πολύνεκρη επανάσταση των ντόπιων κατά του καθεστώτος, πριν δυο χρόνια.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Κιέβου είναι οι πολύχρωμες ορθόδοξες εκκλησίες με τους εντυπωσιακούς επίχρυσους τρούλους, όσες τουλάχιστον γλίτωσαν από την λαίλαπα του Σταλινισμού. Η Αγία Λαύρα των Σπηλαίων, ένα μεγάλο ορθόδοξο μοναστήρι με 100 κτίσματα, 14 εκκλησίες και οκτώ μουσεία, είναι το σημαντικότερο από όλα αυτά. Ίσως είναι και το σημαντικότερο ιστορικό αξιοθέατο της πόλης. Επίσης ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας, το Μουσείο για το Τσερνομπίλ, το Μουσείο Εθνικών Θησαυρών και το Μουσείο του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου είναι μερικά από τα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δει ο επισκέπτης του Κιέβου.
Το Κίεβο είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για city break ή ακόμη για θρησκευτικό τουρισμό, καθώς όπως προαναφέραμε διαθέτει εξαιρετικά ορθόδοξα μνημεία. Είναι μια σύγχρονη πόλη, με ένα πολύ όμορφο και άνετο ιστορικό κέντρο, πλούσια αγορά, έντονη νυχτερινή ζωή και εκπληκτικές ταβέρνες οι οποίες είναι θεματικές. Δηλαδή η διακόσμηση τους αλλά και οι ενδυμασίες των σερβιτόρων έχουν κάτι να πουν. Το κόστος ζωής για τον τουρίστα είναι σχετικά χαμηλό.
Καθώς διαθέτει δεκάδες πανεπιστήμια, η πόλη έχει πολύ ζωντάνια που δημιουργούν οι χιλιάδες φοιτητές από όλη τη χώρα που φοιτούν σε αυτά.
Όπως και πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, το Κίεβο ταλαιπωρείται από ένα έντονο μποτιλιάρισμα. Ωστόσο κάθε Παρασκευή έχουμε αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν “η απελευθέρωση του Κιέβου”. Είναι η μέρα που πολλοί ντόπιοι φεύγουν στα εξοχικά τους και η κίνηση στους δρόμους ηρεμεί.
H Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς δυο φορές την εβδομάδα με το Κίεβο, με την Ellinair, και η Αθήνα τέσσερις φορές την εβδομάδα με την Ukraine International Airlines.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments