Κείμενα – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Μόλις χθες γράφαμε για την Βασιλική Κινστέρνα, ένα συγκλονιστικό ιστορικό αξιοθέατο στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν η μεγαλύτερη από τις υπόγειες δεξαμενές που κατασκευάστηκαν «εις την Πόλη», την εποχή του Ιουστινιανού, για να τροφοδοτεί με νερό το παρακείμενο Μέγα Παλάτιον, όπου είχε την έδρα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας.
Μια άλλη υπόγεια δεξαμενή, εξίσου εντυπωσιακή, βρίσκεται σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων ανάμεσα στην Αγία Σοφία και τα Τοπ Καπί και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια του πλανήτη. Το Sarnıç (στέρνα) στεγάζεται σε κτίσμα 1500 ετών που είχε κατασκευαστεί ως υπόγεια δεξαμενή. Στηρίζεται σε έξι εντυπωσιακές κολώνες ύψους οκτώ μέτρων. Τη δεκαετία του ογδόντα καθαρίστηκε από τος λάσπες που το είχαν σκεπάσει, ανακαινίστηκε και λειτούργησε ως εστιατόριο. Τα 2019 ανακαινίσθηκε και πάλι και από το 2021 λειτουργεί ως ένα fine dining εστιατόριο που προσελκύει κυρίως τουρίστες υψηλού μπάτζετ.
Τα πιάτα του είναι εμπνευσμένα από την βυζαντινή, την οθωμανική και την σύγχρονη κουζίνα, ενώ λειτουργεί και ως μπαρ για εξαιρετικά κοκτέιλ σε ένα καθηλωτικό περιβάλλον.

Info…
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments