Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η κολοκύθα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό με μεγάλη θρεπτική αξία αλλά και… καλλιτεχνική αξία καθώς πολλές φορές αποτελεί τον καμβά για απίθανες δημιουργίες, κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς. Επίσης σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου και είναι το σήμα κατατεθέν του αμερικάνικου καρναβαλιού, του halloween.
Η περιοχή πέριξ της πόλης Ζβόλε στην κεντρική Ολλανδία, φημίζεται για την παραγωγή κολοκύθας. Μάλιστα κάθε χρόνο τέτοια εποχή διοργανώνει και φεστιβάλ κολοκύθας που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Μέρος του φεστιβάλ είναι ο διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη σε βάρος κολοκύθα ή την καλύτερη καλλιτεχνική δημιουργία πάνω σε κολοκύθα. Στο φετινό φεστιβάλ βρέθηκαν και τα Omorfa Taxidia.
Στο διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος όχι μόνο αγρότες της περιοχής αλλά ακόμη και από το εξωτερικό. Μάλιστα ο φετινός νικητής προέρχονταν από το Βέλγιο και η γιγαντιαία κολοκύθα του ζύγιζε 830 κιλά! Το φεστιβάλ είχε και ειδικό διαγωνισμό για τα παιδιά.
Ήταν ένα πολύ όμορφο φεστιβάλ, με πολύ κέφι, που για λίγες ώρες σε έκανε να νιώθεις σαν ντόπιος.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά αγροκτήματα (φώτο) που παράγουν και πωλούν απευθείας στους επισκέπτες κολοκύθες κάθε χρώματος και μεγέθους.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments