Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Όσοι έχετε πάει στους Αγίους Τόπους, το πιθανότερο είναι να επισκεφτήκατε και το περίφημο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη στην έρημο του Ιορδάνη και κοντά στην Ιεριχώ, με τον εκπληκτικό ηγούμενο Χρυσόστομο, γνωστό για το τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο ! Σήμερα το μοναστήρι κατοικείται κυρίως από Αράδες Παλαιστίνιους. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το μισογκρεμισμένο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί κοντά είναι το ακριβές σημείο του ποταμού Ιορδάνη, όπου βαφτίστηκε ο Χριστός. Το σημείο αυτό βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, (Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ιορδανία) και δεν δίνονταν άδεια για 45 ολόκληρα χρόνια να γίνει εκεί Θεία Λειτουργία. Ο π. Χρυσόστομος κατάφερε μετά την εορτή των Θεοφανείων να πάρει την πολυπόθητη άδεια και να λειτουργήσει ξανά μετά από τόσα χρόνια στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου παρουσία πλήθους πιστών.
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, είναι η Νεκρά Θάλασσα στο μέρος που βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Σόδομα και Γόμορρα. Το μοναστήρι βρίσκεται τετρακόσια περίπου μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Γι’ αυτό εδώ η ζέστη είναι αφόρητη το καλοκαίρι και οι βροχές το χειμώνα ελάχιστες. Αποτελεί μια όαση ξεκούρασης και φιλοξενίας για τους προσκυνητές αλλά κυρίως είναι οι Θερμοπύλες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Μέσα βρίσκεται και μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη φυγή στην Αίγυπτο. Είναι η σπηλιά όπου, κατά την παράδοση, φιλοξενήθηκε η Παναγία με το Χριστό βρέφος και τον Άγιο Ιωσήφ, όταν έφευγαν στην Αίγυπτο. Σπάνια και η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας, στην οποία η Παναγία θηλάζει τον Ιησού Χριστό.
Η φιλανθρωπία είναι σήμερα ο ένας και μοναδικός σκοπός του μοναστηριού. Χιλιάδες φτωχοί Παλαιστίνιοι τυγχάνουν της αγάπης της μονής σε τρόφιμα και χρήματα όταν υπάρχουν.
Όσοι προσκυνητές επιθυμούν να παραμείνουν και να φιλοξενηθούν στον Άγιο Γεράσιμο για ορισμένες μέρες, υπάρχουν ξενώνες για τη διαμονή τους.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments