Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στα πλαίσια της κρουαζιέρας μας στα νησιά των Κυκλάδων φτάσαμε στην μικρή όμορφη Κίμωλο. Μας υποδέχθηκε η Ψάθη, ο μικρός οικισμός στον οποίο βρίσκεται το λιμάνι του νησιού και αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Το Χωριό και όχι η Χώρα, δηλαδή η πρωτεύουσα του νησιού, απέχει ένα ανηφορικό χιλιόμετρο.
Θα σας δυσκολέψει να το ανεβείτε με τα πόδια αλλά θα σας αποζημιώσει η θέα και ότι άλλο συναντήσετε στη διαδρομή, δηλαδή αυθεντικές κυκλαδίτικες εικόνες.
Το Χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνιού και αποτελείται από κάτασπρα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, δαιδαλώδη στενά δρομάκια με ασβεστωμένους “αρμούς”, μικρές πλατείες, δηλαδή ένας αυθεντικός κυκλαδίτικος οικισμός.
Μπαίνοντας το Χωριό μας υποδέχεται ο επιβλητικός Μητροπολιτικός Ναός, της Παναγία της Οδηγήτριας που είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει στις 21 Νοέμβρη, στα Εισόδια της Θεοτόκου. Καθώς είναι παραμονή Δεκαπενταύγουστου βρίσκεται σε γιορτινή ατμόσφαιρα.
Είναι μια από τις ογδόντα και πλέον εκκλησίες που δημιούργησε στη Κίμωλο το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των ντόπιων. Οι περισσότερες εκκλησίες είναι ιδιωτικές και έχουν τον κτήτορα τους.
Έχει βραδιάσει πια και τα δαιδαλώδη στενά δρομάκια του Χωριού γεμίζουν από καλοντυμένους ντόπιους και τουρίστες που βγαίνουν για τη βραδινή τους βόλτα. Ο κόσμος είναι πολύς και δύσκολα βρίσκεις καρέκλα να κάτσεις σε κάποιο εστιατόριο, μπαρ ή καφέ. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά πεζούλια που αποδεικνύονται σωτήρια.
Το Χωριό αρχικά αναπτύχθηκε μέσα στο Κάστρο του και σταδιακά επεκτάθηκε γύρω από αυτό από το τέλος του 17ο αιώνα. Κατά κανόνα όσο πιο κοντά στο Κάστρο βρίσκεται ένα σπίτι, τόσο παλιότερο είναι.
Μετά από μια μεγάλη βόλτα στα στενά του Χωριού και αφού φάγαμε το περιβόητο παγωτό για το οποίο περιμέναμε κοντά μια ώρα στην ουρά, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το λιμάνι για να συνεχίσουμε την κρουαζιέρα μας. Επόμενος προορισμός η Ίος.

Info…

Στην Κίμωλο πήγαμε τα πλαίσια κρουαζιέρας με το mega yacht Elysium της ελληνικής εταιρείας Elixir Boutique Cruises, που πραγματοποιεί εβδομαδιαίες κρουαζιέρες στις Κυκλάδες. Θα τις βρείτε στο τουριστικό γραφείο Tsakiridis Loukas Travel που εδώ και πολλά χρόνια εξειδικεύεται στις κρουαζιέρες.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments