Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η λίμνη της Καστοριάς όπως συνηθίζεται να λέγεται η λίμνη Ορεστιάδα, είναι το στολίδι της πόλης που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς είναι ένα φυσικό θέαμα που γαληνεύει και εντυπωσιάζει.
Είναι η ενδέκατη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδας αλλά η δεύτερη πλουσιότερη σε αλιεύματα. Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι πως παγώνει 15 ημέρες τον χρόνο γεγονός που πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον ακόμη και τον ντόπιων κατοίκων της. Παλαιότερα δε, πάγωνε τόσο πολύ που περνούσαν από πάνω της ακόμη και φορτωμένα κάρα αλλά και άνθρωποι με αυτοσχέδια έλκηθρα, τις επονομαζόμενες «σάνιες», με σκοπό να επικοινωνήσουν τα γύρω χωριά μεταξύ τους. Κάποιες φορές μέχρι και αρκούδες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και την βόλτα τους πάνω στην παγωμένη λίμνη.
Έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 καθώς αποτελεί έναν πλούσιο υδροβιότοπο με σπάνια είδη πτηνών και ψαριών. Η ορνιθοπανίδα της αποτελείται από περίπου 200 είδη! Η λίμνη της Καστοριάς είναι από τους σπανιότερους οικοτόπους της Ευρώπης και από τους πιο σημαντικούς της Ελλάδας από την άποψη ότι δίπλα του υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων. Πέραν αυτού, το τοπίο είναι ειδυλλιακό και ιδανικό για φυσιολάτρες. Υπάρχουν δύο διαδρομές, μία «μικρή» 7 περίπου χιλιομέτρων και μία πιο μεγάλη που μπορεί κανείς να τις διανύσει είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο είτε ακόμη και με το αμάξι και να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης, της χλωρίδας και της πανίδας δίπλα της και να κάνει μία βόλτα η οποία είναι αξέχαστη και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να αποτυπώσει στο μυαλό του πολύ όμορφες εικόνες.
Η λίμνη Ορεστιάδα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Καστοριάς από πολλές απόψεις και είναι το κυρίαρχο αξιοθέατο της πόλης, το οποίο τουρίστες από πολλές χώρες, κυρίως των Βαλκανίων, αγαπούν να επισκέπτονται.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments