Η παραμυθένια Κρακοβία στην Πολωνία, είναι μια πόλη την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, αφού διατηρεί και προβάλει σε εξαιρετικό βαθμό τα ιστορικά και παραδοσιακά της στοιχεία.
Μια από τις περιοχές που αξίζει να αφιερώσετε χρόνο είναι και το προάστιο Καζιμίρτζ ή Kazimierz (άλλοτε ανεξάρτητη πόλη), όπου ζούσε η εβραϊκή κοινότητα. Αν και η συγκεκριμένη γειτονιά οικιστικά δεν έχει να δείξει κάτι αξιοσημείωτο σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη και σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνταν ασήμαντη, παρόλα αυτά σχεδόν όλοι οι τουρίστες θα περάσουν από εκεί.
Διότι έχει στηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση, με θεματικές ξεναγήσεις είτε με τα πόδια ή μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα, διατηρήθηκε επίτηδες το “παλιό στοιχείο” σε σπίτια, καταστήματα, αγορές, παζάρια, κτλ, αλλά και προβάλεται έξυπνα οτιδήποτε έχει σχέση με την Εβραϊκή ιστορία. Κάτι σαν ανοιχτό μουσείο δηλαδή.
Αυτό όμως που απογείωσε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, είναι ότι μέρος των γυρισμάτων της ταινίας του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ», έγιναν σε αυτή τη γειτονιά. Όσοι έχουν δει την ταινία θα θυμούνται ότι προβλήθηκε το 1993 και ήταν ασπρόμαυρη, εκτός από ελάχιστες σκηνές όπως αυτή με το κοριτσάκι που φορά κόκκινο παλτό και συμβολίζει τη γενοκτονία των Εβραίων. Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν σε εβδομήντα δύο ημέρες. Έγιναν στους ίδιους χώρους που συνέβησαν τα πραγματικά γεγονότα, ενώ τα δημοφιλέστερα σημεία όπου περνούν σχεδόν όλοι, είναι το περίφημο μπαλκόνι όπου στα γυρίσματα οι ναζί πετούσαν τα ρούχα των Εβραίων, αλλά και το εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ.
«Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο ολόκληρο».
Το φιλμ είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου από τη Μοραβία, ο οποίος κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αγόρασε στην Πολωνία ένα εργοστάσιο για την παραγωγή εφοδίων του στρατού. Στο εργοστάσιο εργάζονταν μόνο Εβραίοι καθώς αποτελούσαν φθηνά εργατικά χέρια. Αν και η αρχική επιδίωξη του Σίντλερ ήταν να αποκτήσει χρήματα από το εργοστάσιο, στην πορεία, έσωσε την ζωή περίπου 1.300 Εβραίων, παρουσιάζοντας τους ως απαραίτητους για το Γ’ Ράιχ ειδικευμένους εργάτες. Η ταινία ήταν υποψήφια για 12 Όσκαρ. Κέρδισε επτά, ανάμεσα στα οποία αυτά της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας, της φωτογραφίας και της μουσικής. Υποψήφιοι για τα Όσκαρ Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου αντίστοιχα ήταν οι Λίαμ Νίσον και Ρέιφ Φάινς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments