Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Οι Μαργαρίτες είναι ένα ιδιαίτερο χωριό που βρίσκεται 27 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο στην Κρήτη, στο δρόμο για την ιστορική Μονή Αρκαδίου. Ο λόγος που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι ότι έχει συνδέσει την ιστορία του με την τέχνη του πηλού, της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής. Τέχνη που μετρά αιώνες στις Μαργαρίτες, γι΄αυτό και είναι γνωστό και ως το χωριό των πιθαράδων. (Είχαμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτηση ΕΔΩ)
Ο λόγος που οι ντόπιοι ξεκίνησαν εδώ και αιώνες την ενασχόληση τους με τον πηλό και την τέχνη του ήταν η άφθονη πρώτη ύλη που υπάρχει στην περιοχή, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, με κοιτάσματα αργιλοχώματος, αλλά και η ανάγκη να φτιάξουν αυτά που χρειάζονταν στην καθημερινότητα τους.
Σήμερα δεν φτιάχνουμε το φαγητό μας σε τσουκάλια ούτε φυλάσσουμε τρόφιμα σε πιθάρια. Ωστόσο στις Μαργαρίτες παράγονται εξαιρετικά είδη κεραμοποιίας, στην πλειοψηφία τους διακοσμητικά.
Στις Μαργαρίτες μπορείτε να επισκεφτείτε εργαστήρια κεραμοποιίας, όχι μόνο για να αγοράσετε κάποια από αυτά που δημιουργούν, αλλά και να δείτε πως αυτά δημιουργούνται. Πώς να κομμάτι χώμα μπορεί να γίνει ένα έργο τέχνης.
Εμείς επισκεφθήκαμε το Τσικαλαριό (σημαίνει Τσουκάλι) στην είσοδο του χωριού. Ένα εργαστήριο που μετρά πολλές γενιές. Λειτουργεί ως ζωντανό μουσείο της τέχνης του πηλού, ως εργαστήριο και ως έκθεση πώλησης αυτών που παράγει. Μια πανδαισία σχημάτων και χρωμάτων.
Η επίδειξη ήταν πραγματικά εντυπωσιακή καθώς βλέπεις μπροστά σου πως πλάθεται ο πηλός, με τον ίδιο τρόπο όπως εδώ και πολλούς αιώνες.

Info…

Στις Μαργαρίτες πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο People of the World People of the World και την Sky Express.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments