Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στην Ανατολική Χαλκιδική γίνονται προσπάθειες από τον τοπικό Δήμο Αριστοτέλη να αναπτυχθεί τουριστικά και το ορεινό κομμάτι της περιοχής. Έχουν δημιουργηθεί περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές πολλών χιλιομέτρων και στόχος είναι να αναδειχτούν και οι ορεινοί οικισμοί, αρκετοί από τους οποίους διατηρούν στοιχεία από την μακραίωνη παράδοση και την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά.
Και ενώ η Αρναία πήρε πρώτη τον τουριστικό της δρόμο, η κοντινή Μεγάλη Παναγιά είναι ένας ακόμη οικισμός που παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον. Ο οικισμός υπήρχε από τα βυζαντινά χρόνια με το όνομα Ρεβενίκια ή Αραβενίκαια.
Η ονομασία δόθηκε στην περιοχή προς τιμή της νίκης των ντόπιων κατοίκων κατά των Αράβων το 904 μ.Χ. Από το 1926 μετονομάστηκε σε Μεγάλη Παναγιά λόγω της εικόνας της Παναγίας που βρέθηκε εκεί.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 443 μέτρων στους πρόποδες του βουνού Χτίκελα και περιβάλλεται από πανέμορφο δάσος με φλαμουριές, βελανιδιές, πεύκα, οξιές και καστανιές.
Σήμερα είναι ένα μεγαλοχώρι με 2.500 και πλέον κατοίκους, που διατηρεί μέρος από την αρχιτεκτονική του κληρονομιά, ενώ τα ιστορικά του αξιοθέατα το κατατάσσουν σε έναν ενδιαφέροντα προορισμό που συμπληρώνει το τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Παναγίας στα ψηλά του χωριού, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες τον Δεκαπενταύγουστο. Το ίδιο και το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα. Το γραφικό γεφύρι που στεφανώνει το Κομπλητσό, το ποτάμι του χωριού, βρίσκεται στη θέση που οι ντόπιοι ξέρουν ως «του Μπιζιργιάννη ο μύλος» και αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε.
Κατά μήκος του ποταμού είναι στα σχέδια να κατασκευαστεί μια όμορφη περιπατητική διαδρομή μήκους περίπου δυόμιση χιλιομέτρων, που θα οδηγεί από το γεφύρι στην εκκλησία της Παναγίας.
Η Μεγάλη Παναγιά ωστόσο είναι και ένας γαστρονομικός προορισμός. Στα καταστήματα που υπάρχουν στο κέντρο της Μεγάλης Παναγιάς, θα δοκιμάσετε απίθανα brunch (το τρεντ του χωριού) παρασκευασμένα αποκλειστικά από ντόπια προϊόντα. Παραδοσιακές πίτες περιχυμένες με μέλι και σουσάμι, πίντζα, που θυμίζει κάτι σαν μια νοστιμότατη τοπική πίτσα,, απίστευτο γιαουρτόμελο με ξηρούς καρπούς, και πολλά άλλα γεμάτα φαντασία και παράδοση. Και αν είστε μερακλής, θα τα συνοδεύσετε με Μουντοβίνα, ένα τοπικό τσίπουρο από κερήθρα. Φυσικά στις ταβέρνες του χωριού θα βρείτε τα συνήθη κοψίδια στην καλύτερη τους εκδοχή.
Γύρω από το χωριό υπάρχουν δυο επισκέψιμα οινοποιεία, το Άκραθως και το Κτήμα Ταραζά, για να γευτείτε και να αγοράσετε εξαιρετικά τοπικά κρασιά.
Τα πολλά τσιπουροκάζανα που υπάρχουν στο χωριό, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την φήμη της Μεγάλης Παναγίας ως ένας πολύ γευστικός, σχεδόν μεθυστικός προορισμός.

Info…
Δεν είναι δύσκολο να επισκεφτείτε την Μεγάλη Παναγιά. Από δίπλα της περνά ο δρόμος που συνδέει τη Θεσσαλονίκη μα το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Η απόσταση είναι περίπου 80 χιλιόμετρα.
Εμείς πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το τμήμα τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments