Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ρεθύμνου είναι η Φορτέτζα που στα Ιταλικά σημαίνει Οχυρό. Είναι το Ενετικό κάστρο της πόλης που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Παλαιόκαστρο, εκεί όπου στη αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Ρήθυμνας.
Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή κατασκευή και καθορίζει την εικόνα της όμορφης πόλης του Ρεθύμνου. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1573 για να την προστατέψει από τις επιδρομές των Οθωμανών. Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ πραγματικά ασφαλές, καθώς δεν είχε τάφρο και οι επάλξεις ήταν μάλλον χαμηλές. Έχει αστερόμορφο σχήμα, τρεις πύλες και έξι προμαχώνες. Τα τείχη της έχουν συνολικό μήκος 1.307 μέτρα. Μετά από πολιορκία οι Ενετοί το παρέδωσαν στους Οθωμανούς το 1646.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλά σπίτια χτίστηκαν μέσα στην κάστρο. Αυτά κατεδαφίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , αφήνοντας μόνο μερικά ιστορικά κτίρια μέσα στη Φορτέτζα.
Σήμερα είναι ένα οργωμένο επισκέψιμο μνημείο ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Μια σειρά από ιστορικά κτίρια βρίσκονται εντός της Φορτέτζας, όπως:
– το Τζαμί του Σουλτάνου Ιμπραήμ, που ήταν παλαιότερα ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου.
– ένα κτίριο κοντά στο τζαμί, που πιθανότατα ήταν η κατοικία του Επισκόπου.
– η Βουλή του Πρύτανη, που ήταν η κατοικία του διοικητή της επαρχίας Ρεθύμνου. Μόνο οι φυλακές του έχουν διασωθεί.
– το Μέγαρο του Συμβουλίου, που στέγαζε μέρος της ενετικής διοίκησης του Ρεθύμνου.
οι εκκλησίες του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Αικατερίνης, που χτίστηκαν και οι δύο στα τέλη του 19ου αιώνα.
– Το φρούριο περιέχει επίσης ένα οπλοστάσιο, δύο μπαρουταποθήκες, αποθήκες και αρκετές δεξαμενές.
Εκτός από επισκέψιμος ιστορικός χώρος είναι και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μεταξύ άλλων πραγματοποιείται εκεί κάθε καλοκαίρι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου.
Επίσης προσφέρει πανοραμική θέα προς την πόλη και το Κρητικό Πέλαγος.

Info…
Είναι εύκολο να φτάσετε στην Φορτέτσα, είτε από τον παραλιακό δρόμο (υπάρχει επαρκής σηματοδότηση) είτε μέσα από τα όμορφα στενά της παλιάς πόλης.
Στο Ρέθυμνο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο People of the World και την Sky Express.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments