Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Θα περάσετε από μπροστά του ακόμη και αν δεν το επιδιώξετε, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στην πλατεία όπου συγκλίνουν δώδεκα λεωφόροι της πανέμορφης πόλης με σημαντικότερη από αυτές τη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Elysees), η οποία την συνδέει με την πλατεία Κονκόρντ.
Πρόκειται για την Αψίδα του Θριάμβου που στέκει στο κέντρο της πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ από το 1836, οπότε και ολοκληρωθήκαν οι εργασίες κατασκευής της.
Η ιδέα για την δημιουργία της Αψίδας ήταν του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που μετά τη νίκη του στο Αούστερλιτς, απευθυνόμενος προς το στράτευμά του είπε: “Δεν θα επιστρέψετε στα σπίτια σας παρά μόνο περνώντας κάτω από αψίδες θριάμβων”. Έτσι έδωσε εντολή για την κατασκευή της στις 18 Φεβρουαρίου 1806. Ο αρχιτέκτονας Ζαν Σαλγκρέν ανέλαβε την σχεδίαση της αντλώντας έμπνευση από την αρχαιότητα.
Ωστόσο έξι χρόνια αργότερα η κατασκευή της αψίδας σταμάτησε ύστερα από τις ήττες του Ναπολέοντα στην εκστρατεία του στη Ρωσία το 1812. Οι εργασίες ξεκίνησαν πάλι μετά από εντολή του Λουδοβίκου Φιλίππου του Α’ το 1832, ο οποίος αφιέρωσε το έργο στη δόξα των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αψίδα ολοκληρώθηκε το 1836 και αποτελεί εθνικό μνημείο – σύμβολο της γαλλικής φιλοπατρίας και από αυτήν ξεκινά πάντα η μεγαλειώδης παρέλαση της Γαλλικής Εθνικής Επετείου της 14ης Ιουλίου.
Έχει ύψος 55 μέτρα, μήκος 45 και πλάτος 22 μέτρα. Οι τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται η αψίδα διακοσμούνται από πολύ μεγάλα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν:
-την Έξοδο των Εθελοντών του 1792 (γι’ αυτό αποκαλείται και La Marseillaise), έργο του Φρανσουά Ρυντ
– τον Θρίαμβο του Ναπολέοντα το 1810, έργο του Ζαν-Πιέρ Κορτό
– την Αντίσταση του 1814 και
– την Ειρήνη του 1815 έργα του Αντουάν Ετέξ
Η αψίδα σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα και καθημερινά προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Μπορείτε να τη θαυμάσετε από το πεζοδρόμιο, αλλά για να φτάσετε κάτω από αυτήν θα πρέπει να διασχίσετε ένα τούνελ. Ωστόσο θα πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο που κοστίζει 13 ευρώ. Απαγορεύετε να διασχίσετε την πλατεία που την περιβάλει καθώς είναι γεμάτη από αυτοκίνητα.
Μέσα στο τούνελ υπάρχουν τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Αν αντέχετε τα 288 σκαλοπάτια μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή της για να απολαύσετε την θέα του Παρισιού από το κέντρο της.

Info…
Στο Παρίσι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments