Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όχι αυτή δεν είναι η φετινή χριστουγεννιάτικη Βιέννη. Καθώς όμως για τους γνωστούς λόγους δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, θυμόμαστε παλιότερα χριστουγεννιάτικα ταξίδια.
Υπό άλλες συνθήκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα ήταν αυτές τις μέρες στο φόρτε τους καθώς μετρούν ιστορία και παράδοση αιώνων. Αποτελούν το επίκεντρο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και πόλο έλξης ντόπιων και τουριστών.
Όχι άδικα η Βιέννη έχει χαρακτηριστεί ως μια πόλη των Χριστουγέννων και όπως κάθε τέτοια πόλη είναι πλημμυρισμένη από χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές αγορές. Η μεγαλύτερη από αυτές βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, αυτό το επιβλητικό κτίριο που όταν περάσεις από μπροστά του σε αναγκάζει να κοντοσταθείς και να το θαυμάσεις. Η συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη αγορά έχει τις ρίζες στα τέλη του 18ου αιώνα. Ξεκίνησε ως αγορά χρυσοχόων με το όνομα Wiener Christkindlmarkt. Μεταφέρθηκε στην σημερινή της θέση το 1975. Κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες και είναι αλήθεια πως μερικές μέρες η πολυκοσμία προκαλεί δυσφορία.
Δεκάδες μικρά καταστήματα πωλούν όχι πλαστικά είδη δώρων από την Κίνα, αλλά παραδοσιακά ήδη και εδέσματα που έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα και το πνεύμα των ημερών. Τα εκλεπτυσμένα είδη δώρων είναι από χειροτέχνες της Αυστρίας και τις γύρω χώρες φτιαγμένα κυρίως από ξύλο ή γυαλί. Τα εδέσματα σου θυμίζουν ξεχασμένες γεύσεις ενώ το ζεστό κρασί είναι το ποτό που κυριαρχεί.
Ένα μεγάλο παγοδρόμιο δίνει χαρά σε όσους αισθάνονται παιδιά. Η καλύτερη ώρα για επίσκεψη στη συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι όταν βραδιάσει καθώς το φωτισμένο κτίριο του Δημαρχείου δανείζει κάτι από την ομορφιά του και στην χριστουγεννιάτικη αγορά.
Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments