Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα μικρό παραδοσιακό χωριό μέσα στο χωριό. Αυτό είναι το πεντάστερο ξενοδοχείο Casale Panayiotis που βρίσκεται στο χωριό Καλοπαναγιώτης στην ορεινή Κύπρο. Αναπτύσσεται σε εφτά παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα τα οποία αφού ανακαινίσθηκαν πλήρως, δημιουργήθηκαν 41 δωμάτια και σουίτες, ένα εξαιρετικό σπα, εστιατόριο και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Ακόμη και ένας παλιός στάβλος είναι σήμερα ένα πολυτελέστατο δωμάτιο πέντε αστέρων.
Το Casale Panayiotis ήταν το όνομα του χωριού στην περίοδο της Φραγκοκρατίας. Είναι μια επένδυση που όχι μόνο βοήθησε το χωριό να μην πεθάνει εγκαταλειμμένο από τους κατοίκους του, αλλά το ζωντάνεψε κα έφερε και άλλες επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, που με την σειρά τους έφεραν πίσω τους κατοίκους του. Σήμερα το χωριό αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης στα ορεινά της Κύπρου, για την οποία δεν φημίζεται το νησί καθώς στο τουριστικό του προφίλ κυριαρχούν οι παραλίες, ο ήλιος και η θάλασσα.
Ο Καλοπαναγιώτης, που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του Τρόοδος σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ήταν φημισμένη λουτρόπολη τη δεκαετία του τριάντα χάρη στις ιαματικές του πηγές. Σήμερα φημίζεται για την πέστροφα του, το ενετικό πέτρινο γεφύρι του, τις ιαματικές πηγές του και περισσότερο για το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι τοιχογραφίες που προκαλούν δέος ακόμη και σ΄ αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ορθοδοξία. Μια σημαία της επανάστασης κατά της τουρκοκρατίας κυματίζει στην οροφή του μοναστηριού. Είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση ΕΔΩ
Το ξενοδοχείο Casale Panayiotis, από το οποίο ξεκίνησε η αναγέννηση του Καλοπαναγιώτη, προσφέρει στους τυχερούς πελάτες του άνετη και πολυτελή διαμονή σε ένα περιβάλλον ιστορικού χωριού, εξαιρετικό κυπριακό φαγητό στο εστιατόριο Βυζαντινό, ευεξία με τις θεραπείες του στο οργανωμένο σπα που διαθέτει, αλλά και έναν μακρύ κατάλογο από δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στην περιοχή, δραστηριότητες που χαρίζουν βιωματικές εμπειρίες.

Info…
Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του υφυπουργείου τουρισμού της Κύπρου.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments