Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μουσείο εγκαινιάστηκε σήμερα μετά από πολυετείς καθυστερήσεις και αναβολές. Πρόκειται για το νέο Μουσείου των Αιγών στη Βεργίνα, το οποίο φιλοξενεί τα ευρήματα από τους βασιλικούς τάφους, το ανάκτορο του Φιλίππου και την ταφική συστάδα των Τημενιδών.
Τα εγκαίνια έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μια δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στον ίδιο χώρο το 1978, συνοδευόμενος από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο. «Οι τάφοι της Βεργίνας και η έκθεση των μακεδονικών θησαυρών προκαλούν τον θαυμασμό γιατί έχουν καλλιτεχνική, ιστορική και -προσέξτε- προπαντός εθνική σημασία. Θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να τους επισκεφτούν για να γνωρίσουν την ιστορία μας. Θα αισθανθούν υπερήφανοι και θα διαπιστώσουν την ενότητα του ελληνικού πολιτισμού», είχε αναφέρει τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Όπως τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Στην Ημαθία, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού εκτελούν έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ με στόχο τη συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτενούς αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας».
Το νέο Μουσείο της Βεργίνας, κατασκευάστηκε με πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «το νέο Μουσείο Βεργίνας, το νέο Μουσείο Αιγών, που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παραδίδουμε σήμερα, στους συμπολίτες μας απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, δεν είναι απλώς ένα ακόμα μουσείο. Είναι ένα οικουμενικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού. Και για εμάς τους Μακεδόνες, είναι και κάτι παραπάνω: Είναι η ταυτότητά μας, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη και για την οποία είμαστε υπερήφανοι”.
Το νέο σύγχρονο μουσείο των Αιγών αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετο ενδιαφέρον και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή, ενώ για την Ημαθία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης.
 

 
 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments