Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

Όσο η Airbnb γιγαντώνεται, τόσο περισσότερο τα ακούει από διάφορες αρχές, ακόμη και κυβερνήσεις, που ζητούν τον περιορισμό της κυρίως λόγω των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί. Ματαιοπονούν, καθώς η Airbnb έφερε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που συντελέστηκαν ποτέ στην ιστορία του τουρισμού. Έμαθε στον κόσμο να μένει στα σπίτια των άλλων, δηλαδή σε μη οργανωμένους χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία, καταλύματα, πανδοχεία, χόστελ κλπ). Αυτό όχι μόνο άρεσε, αλλά δημιούργησε μια ακαταμάχητη τάση η οποία γρήγορα γιγαντώθηκε. Στην αρχή άρεσε γιατί πρόσφερε φτηνότερη διαμονή που σε σχέση με τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια που εμφανίστηκαν περίπου την ίδια εποχή, έκανε το ταξίδι πιο προσιτό. Εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν ταξίδια που σε άλλη περίπτωση δεν θα τα έβλεπαν ούτε στο όνειρο τους. Τουριστικές περιοχές είδαν τους τουρίστες να αυξάνονται και μη τουριστικές περιοχές είδαν επιτέλους τουρίστες.

Στη συνέχεια άρεσε γιατί πολλοί βρίσκουν πιο συναρπαστικό να μένουν σε ένα ωραίο διαμέρισμα παρά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Νιώθουν πιο ελεύθερα, πιο οικεία, το θεωρούν τρόπο ζωής. Σε κάποιους άλλους άρεσε γιατί έχουν την ευκαιρία να μείνουν για λίγες μέρες σε σπίτια που μόνο ονειρεύονταν…

Όσοι προσπάθησαν να σταματήσουν αυτόν τον τρόπο διαμονής νικήθηκαν, όσοι προσαρμόστηκαν κέρδισαν. Έτσι πλέον δεν είναι μόνο η Airbnb και οι συναφείς πλατφόρμες της οικονομίας του διαμερισμού που προωθούν τα σπίτια των άλλων για βραχυχρόνια μίσθωση. Στο παιχνίδι μπήκαν και μεγάλες πλατφόρμες που μέχρι πρότινος ασχολούνταν μόνο με τις κρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία. Τρανό παράδειγμα η σελίδα της Booking.com που έχει γεμίσει με μεμονωμένα διαμερίσματα. Αν κάποιος αναζητήσει τώρα δωμάτιο στη Θεσσαλονίκη για τις προσεχείς μέρες, στις πρώτες σελίδες αναζήτησης θα εμφανιστούν κυρίως διαμερίσματα, κάνοντας τα νεύρα των ξενοδόχων τσατάλια. Είναι φανερό πως η Booking.com και παρόμοιες πλατφόρμες έγιναν και λίγο Airbnb την ίδια ώρα που και η Airbnb προσπαθεί να γίνει και λίγο Booking.com προωθώντας δωμάτια ξενοδοχείων.

Όμως η ιστορία δεν σταματά εδώ. Μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες, όπως η μεγαλύτερη στον κόσμο η Marriott, που κάτω από την ομπρέλα της λειτουργούν δεκάδες ξενοδοχειακές αλυσίδες, έφτιαξε την δική της Airbnb. H πλατφόρμα ονομάζεται Homes & Villas by Marriott και διαχειρίζεται σπίτια τρίτων με αναβαθμισμένα ποιοτικά στάνταρ, με τις διανυκτερεύσεις να ξεκινούν από 200 ευρώ μέχρι αρκετές χιλιάδες. Η πλατφόρμα ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες και έχει ήδη 2000 κατοικίες σε 100 προορισμούς, ενώ συνεχώς διευρύνεται. Η Marriott εγγυάται αναβαθμισμένη εμπειρία διαμονής, καλό σέρβις και ασφάλεια. Επίσης όσοι κλείνουν μέσα από την Homes & Villas, συμμετέχουν στο πρόγραμμα συχνών πελατών της Marriott που ονομάζεται Bonvoy. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως αυτός ο τρόπος διαμονής δεν απευθύνεται μόνο σε νεαρούς ταξιδιώτες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, αλλά και σε αυτούς που έχουν οικονομικές δυνατότητες αλλά αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία διαμονής.

Όμως δεν είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες που αποφάσισαν να γίνουν και λίγο Airbnb. Και μικροί ξενοδόχοι στη χώρα μας που ξέρουν την δουλειά, έχουν πάρει μερικά διαμερίσματα και τα νοικιάζουν μέσα από αυτές τις πλατφόρμες, την ίδια ώρα που καταγγέλλουν την Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν καθώς οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που νοίκιαζαν τα βάζουν στις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Χιλιάδες άλλοι δεν μπορούν να βρουν σπίτι να νοικιάσουν σε λογική τιμή. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει φέρει πολλές οικογένειες σε απόγνωση. Κανονικά για αυτό έχουμε κυβερνήσεις για να τα λύνουνε ωστόσο πως μπορείς να λύσεις ένα θέμα που αναπτύσσεται με ρυθμούς φρενίτιδας;

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments