Του Σάκη Παπαδόπουλου

 

Μόνο ως τρολάρισμα ηχεί στα αυτιά των ανθρώπων του τουρισμού οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών που υποστηρίζουν πως Βρετανοί, Αμερικανοί, Γερμανοί, Άγγλοι Γάλλοι, Πορτογάλοι, έχουν σπεύσει να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στις επιλογές τους.
Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτε από όλα αυτά. Όπως οι ίδιοι οι άνθρωποι του τουρισμού στην Ελλάδα υποστηρίζουν, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι μηδενικές. Ενδιαφέρον υπάρχει, όχι όμως κρατήσεις και υπογεγραμμένα συμβόλαια, πολύ περισσότερο προκαταβολές οι οποίες φέτος εξαφανίστηκαν από την αγορά. Μάλιστα σε ότι αφορά στην Ελλάδα, οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι βέβαιοι πλέον πως η φετινή περίοδος δεν θα είναι καλύτερη από την περσινή ή αισθητά καλύτερη.
Ο λόγος που δεν υπάρχουν κρατήσεις είναι γιατί κάνεις δεν θα διακινδυνεύσει τα χρήματα του όταν το τοπίο είναι τόσο θολό και αβέβαιο σε ό,τι αφορά στην πανδημία. Θα περιμένουν όλοι την τελευταία στιγμή και δεν θα δώσουν τα χρήματα τους από τώρα με κίνδυνο να πάρουν πίσω το καλοκαίρι και πάλι ένα βάουτσερ.
Και πως προκύπτουν αυτές οι ειδήσεις περί φρενίτιδας κρατήσεων για το καλοκαίρι; Είναι ένα παλιό κόλπο που συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο εδώ και δεκαετίες. Τις ειδήσεις διοχετεύουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι μεγάλοι tour operators και οι αεροπορικές εταιρίες, επικαλούμενες στοιχεία και έρευνες που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει για την εγκυρότητα τους. Δυστυχώς τα ΜΜΕ τις αναμεταδίδουν αμάσητες. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν ντόρο και να κάνουν τον κόσμο να αρχίσει να σκέφτεται τις διακοπές. Με τον σύγχρονο άνθρωπο να είναι πλέον χαμένος σε ένα καταιγισμό πληροφορίων, δύσκολο να καταλάβει τι ισχύει και τι όχι…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments