Φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography
Υπάρχουν στην Ελλάδα φαντάσματα; Όχι σαν αυτά των πύργων της Σκωτίας αλλά υπάρχουν, ως θλιβερά απομεινάρια μιας άλλης εποχής που μας στοιχειώνει ακόμη.
Και αν στη Σκωτία τα φαντάσματα τα δημιούργησαν ατιμώρητα εγκλήματα και αδικαίωτα πάθη, στην Ελλάδα εμφανίστηκαν από τις λαμογιές και τη λεηλασία του ευρωπαϊκού χρήματος.
Ήταν τότε στις δεκαετίες του ογδόντα και του ενενήντα, που στην Ελλάδα δημιουργούνταν η νέα επιχειρηματική τάξη με τις ευλογίες και τις αρπαχτές του πολιτικού συστήματος της εποχής και το σπαρταριστό χρήμα από την Ευρώπη. Οι κουτόφραγκοι, μας έδιναν τότε πακτωλούς δισεκατομμυρίων, νομίζοντας ότι με αυτά θα εκσυγχρονίσουμε τη χώρα, θα την κάναμε πραγματικά ευρωπαϊκή, αλλά αυτά κατέληγαν σε βίλες, μπουζούκια, λογαριασμούς στην Ελβετία και επίδειξη αρχοντοχωριατισμού. Φυσικά πάντα με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος που διψούσε για μίζες.
Ένα τέτοιο φάντασμα υπάρχει ακόμη στη Λήμνο. Χτίστηκε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την ονομασία ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΠΑΛΛΑΣ. Πήρε το όνομα του από το Ιερό των Καβείρων που είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Ήταν μια κατασκευή που έμοιαζε πολυτελής αλλά στην πραγματικότητα ήταν ευτελής. Το ξενοδοχείο δούλεψε για τρία χρόνια με πολλά προβλήματα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Τους επιχειρηματίες της εποχής δεν τους ένοιαζαν τότε οι επενδύσεις που έκαναν με τις φουσκωμένες επιδοτήσεις που έπαιρναν, αλλά η επόμενη επιδότηση. Έτσι εγκατέλειπαν γρήγορα την επένδυση τους για να πάνε στην επόμενη.
Στα τελευταία του τη διαχείριση του ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΠΑΛΛΑΣ ανέλαβε για λίγους μήνες ο γνωστός, μεταξύ άλλων από τα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο, Μάκης Ψωμιάδης.
Όταν το ξενοδοχείο εγκαταλείφθηκε, οι προμηθευτές εισέβαλαν για να πάρουν πίσω αυτά που είχαν πουλήσει και για τα οποία δεν πληρωθήκαν ποτέ. Μετά το ξενοδοχείο λεηλατήθηκε. Όποιος ήθελε έμπαινε μέσα και έπαιρνε ότι ήθελε. Κουφώματα, καλώδια, εξοπλισμό κλπ.
Λεηλατημένο παραμένει και σήμερα για να “στολίζει” με τη θέα του τον ιερό χώρο των Καβείρων και να θυμίζει στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου ότι άλλο η αρχαία Ελλάδα και άλλο η νέα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments