Για ακόμη μια φορά οι Αρκούδες γλέντησαν με την ψυχή τους στους δρόμους της Έδεσσας , προχθές Σάββατο στο κεντρικό Πεζόδρομο. Το είχαν υποσχεθεί άλλωστε μετά την επιτυχημένη εμφάνιση στους Δρόμους του Κουδουνιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης κάτω από τον Λευκό Πύργο μια βδομάδα νωρίτερα.
Το Εδεσσαϊκό Παραδοσιακό Καρναβάλι που οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αρκούδες-Μέτσκες & τοπικούς συλλόγους ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού που οργανώνονται από τον Δήμο Έδεσσας, την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις της πόλης.
Το γλέντι ξεκίνησε συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από το συγκρότημα «Βόρειοι» του Θεόφιλου Καραμπάση με τους χορευτές να πίνουν το νερό της ζωής (τσίπουρο) και να ραίνουν (κερνάνε) για το καλό του χρόνου και της άνοιξης που έρχεται. Όπως και παλαιότερα οι νέοι ντύνονταν αρκούδες που συμβολίζουν την άγρια φύση που ξυπνά με τα πολλά κουδούνια. Την περίοδο της Αποκριάς ομάδες νέων ντυμένοι αρκούδες-μέτσκες στην ντοπιολαλιά, παλαιότερα ντυμένοι με αυτοσχέδιες στολές από φλοκάτες ή κουρελούδες γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, κάνοντας φασαρία με τους ήχους των κουδουνιών, για να φύγει το κακό για να έρθει η άνοιξη, να ανθίσουν τα σπαρτά, να βγουν τα κοπάδια έξω, να καρπίσει η γη, να ευημερήσει ο κόσμος. Γυρίζοντας την πόλη δέχονται κεράσματα από τους νοικοκυραίους για το καλό της νέας χρονιάς. Με χορό που ενώνει όλους, χέρι χέρι και με ήχους των κουδουνιών οι αρκούδες-μέτσκες στο πέρασμα τους … σαρώνουν τα πάντα με πειράγματα, φαγητό, διονυσιακό χορό, μέχρι τελικής πτώσεως!

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments