Μια πολύ κακή είδηση για τον ελληνικό τουρισμό είχαμε αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που καταμετρά τα τουριστικά έσοδα στη χώρα μας, τον Αύγουστο που είναι ο κατεξοχήν τουριστικός μήνας και δεν πέφτει καρφίτσα πουθενά, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 9.2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Και αυτό παρόλο που οι τουρίστες σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήταν περισσότεροι κατά 1.5%. Είναι ένα αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Ωστόσο δεν ήταν μόνο ο Αύγουστος. Αν εξαιρέσει κανείς το Μάρτιο, όλοι οι υπόλοιποι μήνες του οκταμήνου (Ιαν-Αυγ) κινήθηκαν πτωτικά, όσον αφόρα τα έσοδα. Έτσι στο οκτάμηνο του πρώτου έτους, τα έσοδα κινήθηκαν πτωτικά κατά 7.1%σ σχέση με πέρσι.
Η εξέλιξη είναι πραγματικά τραγική. Δείχνει την πραγματική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, πάρα τους πανηγυρισμούς από την τουριστική ηγεσία του τόπου για ανούσια ρεκόρ.
Τι νόημα έχει να έρχονται εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την καθημερινότητα των ντόπιων, όταν τα χρήματα που αφήνουν σχεδόν δεν καλύπτουν τα έξοδα;
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε αυτά που αφορούν την κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας. Το 2005 ένας τουρίστας ξόδευε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα περίπου 780 ευρώ. Από τότε η δαπάνη πέφτει συνεχώς για να φτάσει φέτος περίπου στα 520 ευρώ. Την ίδια ώρα σε άλλες τουριστικές χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Κροατία κλπ) οι τουρίστες ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα που προσεγγίζουν ακόμη και τα χίλια ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσια απ’ ότι στη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι γιατί οι τουρίστες ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα στη χώρα μας;
-Φταίνε οι κακές υποδομές που κρατούν χαμηλά τον πήχη της τουριστικής ανάπτυξης;
-Η κακή ποιότητα καθημερινού πολιτισμού, καθώς σε πολλές τουριστικές περιοχές επικρατή καθημερινό μπάχαλο;
-Η ποιότητα των ξενοδοχείων και του προσφερόμενου σέρβις;
-Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των παραλίων με σκουπίδια, ηχορύπανση, ανομία, κλπ;
-Η μη αξιοποίηση και κακή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;
-Ο κακός ανταγωνισμός στη τουριστική βιομηχανία;
-Η διαχρονική έλλειψη τουριστικής πολιτικής;
-Η κακή προώθηση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος που γίνεται με ένα καθόλου σύγχρονο τρόπο;
-Η κακή τουριστική οργάνωση των τουριστικών περιοχών;
-Δεν έχουμε εμπλουτίσει το προϊόν μας με τέτοιες υπηρεσίες ώστε ο τουρίστας να έχει να ξοδέψει τα λεφτά του;
-Όλα αυτά μαζί ή κάτι άλλο;
Το σίγουρο είναι πως οι αρμόδιοι, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα πανηγύρια για τα εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα και ας μελετήσουν σοβαρά την κατάσταση, καθώς πλησιάζουμε στην κόκκινη γραμμή της κατάρρευσης. Ήδη το 80% των ξενοδοχείων αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης. Χωρίς έσοδα δεν μπορείς να προσφέρεις καλές υπηρεσίες, δεν μπορείς να επιβιώσεις, δεν μπορείς να διατηρήσεις καλή φήμη και εικόνα. Εκτός των άλλων είναι κρίμα αυτόν τον μοναδικό στον κόσμο τουριστικό πλούτο να τον ξεπουλάμε κάτω του κόστους.
Ωστόσο προσοχή. Αν δεν δούμε την πραγματικότητα και τα φορτώσουμε, στις προσφυγικές ροές, στο Brexit, στην κατάσταση στην Τουρκία, στους εχθρούς της Ελλάδας, δηλαδή στους άλλους, που μάλλον έτσι θα γίνει, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments