Ένα από τα πολλά παράδοξα που συμβαίνουν στη χώρα μας είναι και το παρακάτω. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, διαθέτει την περιβόητη Συλλογή Κωστάκη, που περιλαμβάνει απίστευτης αξίας έργα της λεγομένης Ρωσικής Πρωτοπορίας. Είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της προίκας που άφησε πίσω της η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997.

Ωστόσο δείτε το συμβαίνει. Όταν ένα μέρος των έργων αυτής της συλλογής ταξιδεύει στο εξωτερικό, δημιουργεί μεγάλες ουρές φιλότεχνων στα ταμεία των μουσείων που την φιλοξενούν. Στη Θεσσαλονίκη που είναι η βάση της, ουρές δεν είδαμε ποτέ παρά το πενιχρό εισιτήριο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πέρα από τα θέματα προβολής και προώθησης που αποτελούν το κουσούρι όλων σχεδόν των μουσείων της χώρας, και της χαμηλής διασύνδεσης τους με την βιομηχανία του τουρισμού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται σε ένα ωραίο μεν κτίριο στη Μονή Λαζαριστών (φώτο)  άλλα πολύ μικρό για να χωρέσει ολόκληρη τη συλλογή. Έτσι τα περισσότερα έργα βρίσκονται στην αποθήκη. Επίσης το μουσείο βρίσκεται σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που δεν βολεύει στον τουρισμό. Μακριά από το κέντρο της πόλης, με δύσκολη πρόσβαση, δύσκολα μπαίνει στα προγράμματα των τουριστών.

Έτσι στην πράξη ακυρώνεται ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πλεονεκτήματα της πόλης που θα μπορούσε από μόνο του να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες.

Τις τελευταίες μέρες ευτυχώς οι ειδήσεις είναι ευχάριστες στο συγκεκριμένο θέμα. Το Υπουργείο Πολιτισμού, πήρε μια γενναία απόφαση που συζητιόνταν από το 2010 άλλα δεν προχωρούσε. Να συνενώσει τα δυο μουσεία μοντέρνας τέχνης που υπάρχουν στην πόλη, το Κρατικό Μουσείο και το Μακεδονικό Μουσείο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με διεθνή εμβέλεια καθώς και τα δυο διαθέτουν εξαιρετικές συλλογές έργων που δεν θα αφήσουν αδιάφορους τους φιλότεχνους όλου του κόσμου. Η σύμβαση για την συνένωση των δυο Μουσείων υπογράφηκε προχθές σε αίθουσα του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου αν και το νομοσχέδιο δεν πέρασε ακόμη από τη Βουλή κάτι μάλλον ανησυχητικό.

Ωστόσο η συνένωση από μόνη της δεν αρκεί. Θα πρέπει το νέο υπερμουσείο να στεγαστεί σε άνετους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης όπως είναι η αρχική ιδέα, δηλαδή σε μια τοποθεσία που εύκολα μπαίνει στα προγράμματα των τουριστικών γραφείων που φέρνουν κόσμο στην πόλη, άλλα και των μεμονωμένων τουριστών. Θα βρίσκεται σε μια περιοχή όπου σε λίγες δεκάδες μέτρα παρακάτω υπάρχουν και τα άλλα δυο σημαντικά για τον τουρισμό μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό.

Καθώς τώρα το μαγαζί μεγάλωσε είναι απολύτως αναγκαίο να συμβεί αυτό γιατί είναι αμφίβολο αν το κράτος θα δίνει τα απαραίτητα χρήματα για τη λειτουργία του. Τι λύση θα πρέπει να δώσει μόνο η θεαματική αύξηση της επισκεψιμότητας δηλαδή ο τουρισμός. Και επιτέλους θα πρέπει κάποτε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα μας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments