Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Παγκόσμια Ημέρα  Μουσικής η χθεσινή και η Θεσσαλονίκη πλημμύρισε για άλλη μια φορά  με ήχους και μελωδίες.  Πλήθος των εκδηλώσεων, όπως στο Μέγαρο Μουσικής, το Θέατρο Κήπου, την Νέα Παραλία, το Λιμάνι και αλλου.  Τα Omorfa taxidia βρέθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Αρχαία (Ρωμαϊκή ) Αγορά,  σημείο που επιλέχθηκε συμβολικά ώστε να συνδέσει το ιστορικό παρελθόν με το σήμερα. Τη συναυλία διοργάνωσε ο 95,8 fm της ΕΡΤ3  και είχε τίτλο : «Νέοι Ήχοι στην Αρχαία Αγορά».  Nεανικά συγκροτήματα της πόλης όπως οι Embargo, The Family Idiot, Can’t Remember Shit, Small Hours Society, έπαιξαν σε αυτό το εμβληματικό σημείο προσελκύοντας πλήθος Θεσσαλονικέων αλλά και πολλών τουριστών οι οποίοι είδαν και “άκουσαν” μια διαφορετική Θεσσαλονίκη από αυτή που γνώριζαν μέχρι τώρα.

Η Αρχαία ή Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Πλατεία Αριστοτέλους και πολύ κοντά στο Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Για τρεις περίπου αιώνες αποτέλεσε κύριο σημείο αναφοράς της πόλης, καθώς και διοικητικό κέντρο. Ανεγέρθηκε κατά το τέλος του 2ου αι. και το πρώτο τρίτο του 3ου αι. μ.Χ. Χτίστηκε ως κάτι αντίστοιχο προς την ελληνική Αγορά, με αρχέτυπο όμως το κέντρο της Ρώμης.

Την ίδια εποχή διαμορφώθηκαν πανομοιότυπες αγορές σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το συγκρότημα της Ρωμαϊκής Αγοράς υπέστη αλλαγές, διατήρησε ωστόσο κάποιες από τις λειτουργίες του σαν κοινωνικό κέντρο της πόλης.

Ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς ήταν καλυμμένος μέχρι το 1966 που πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές με σκοπό την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Ενώ οι ανασκαφές είχαν ξεκινήσει, ανακαλύφθηκαν στο χώρο αυτό τα πρώτα ευρήματα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Ο έφορος αρχαιοτήτων Φώτης Πέτσας με την αναστήλωση του μοναδικού μονόλιθου μαρμάρινου κίονα με κιονόκρανο, που βρέθηκε ακέραιος, κατάφερε να ματαιωθούν τα σχέδια για την ανέγερση οποιουδήποτε κτιρίου στην περιοχή.

Σήμερα στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς λειτουργεί μουσείο η είσοδος του οποίου γίνεται από την Κρυπτή Στοά. Στο Ωδείο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα λιθόστρωτου δρόμου, αγωγοί και οχετοί αποχέτευσης, καθώς επίσης αργυρά νομίσματα, λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά. Η μεγαλοπρεπής αρχαία στοά των ειδώλων (Οι μαγεμένες) υπήρχε στο ύψος περίπου της σημερινής Εγνατίας και ήταν μέρος του συγκροτήματος της Ρωμαϊκής Αγοράς. Από τη στοά αυτή μάλιστα πραγματοποιούνταν η είσοδος στην Αγορά. Ανάγλυφες παραστάσεις οκτώ μυθικών προσώπων στόλιζαν τη στοά.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκοκρατίας τα ερείπια της στοάς βρισκόταν στην αυλή ενός Εβραϊκού σπιτιού. Το 1864, μετά από εντολή της Οθωμανικής κυβέρνησης, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου από το Γάλλο E. Miller. Εκεί βρίσκονται μέχρι σήμερα. Μία από τις αλλαγές της αγοράς κατά τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια ήταν η μετατροπή της Κρυπτής Στοάς σε μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης, όπως επίσης και η ίδρυση ενός ιαματικού «αγιάσματος» σε τμήμα της ίδιας στοάς. Εκεί αποκαλύφθηκε μία παλαιοχριστιανική τοιχογραφία μεγάλης σημασίας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments